04 juni 2024 — 1 minuut

Doe aangifte als je niet meer voldoet aan de voortzettingseis van BOR

Wat is het BOR?

Laptop

Het BOR, ook wel bekend als de Bedrijfsopvolgingsregeling, houdt in dat bij vererving of schenking van een bedrijf een deel van de waarde vrijgesteld is van schenk- of erfbelasting. De vrijstelling bedraagt 100% over de eerste €1.325.253 van de waarde (2024), en 83% over het eventuele meerdere. Vanaf 2025 wordt de vrijstelling 100% over de eerste €1.500.000 en 75% over het eventuele meerdere.

Wat is de voortzettingseis?

Om van de BOR gebruik te maken, moet het bedrijf minstens vijf jaar worden voortgezet, dit wordt de voortzettingseis genoemd.

Let op! Als het gaat om een bv, moet de verkrijger ook minstens vijf jaar de aandelen in bezit houden.

Wat als de voortzettingseis niet meer haalbaar is?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom niet meer aan de voortzettingseis wordt voldaan, zoals de verkoop van het bedrijf of het faillissement ervan. Hier vind je voorbeelden van andere situaties.

Let op! Als binnen vijf jaar niet meer aan de voortzettingseis wordt voldaan, vervalt de toegepaste vrijstelling met terugwerkende kracht. Dit betekent dat alsnog de schenk- of erfbelasting betaald moet worden waarvoor eerder de vrijstelling van de BOR was toegepast.

Hoe doe je aangifte?

Als je niet meer aan de voortzettingseis voldoet, moet je dit melden bij de Belastingdienst en aangifte doen. Dit kan met dit formulier van de Belastingdienst. In het formulier wordt onder andere gevraagd waarom je niet meer aan de voortzettingseis voldoet.

Let op! Het kabinet is van plan om de voortzettingstermijn met ingang van 1 januari 2025 te verkorten van vijf naar drie jaar.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.