Wanneer een vennootschap dividend uitkeert, is deze doorgaans verplicht om 15% dividendbelasting in te houden en te betalen aan de Belastingdienst. Het is belangrijk dat de vennootschap binnen één maand na de datum waarop het dividend beschikbaar is gesteld, de aangifte dividendbelasting indient en de belasting aflevert aan de Belastingdienst.
Als een vennootschap dividend uitkeert aan een andere vennootschap die minimaal 5% van de aandelen bezit, kan er een vrijstelling voor de inhouding van dividendbelasting worden toegepast. Dit betekent dat de vennootschap geen dividendbelasting hoeft in te houden en deze niet aan de Belastingdienst hoeft te betalen.
Op dit moment heeft de uitkerende vennootschap nog de keuze om geen gebruik te maken van de inhoudingsvrijstelling. In dat geval wordt er 15% dividendbelasting ingehouden, waarna aangifte wordt gedaan en de belasting wordt voldaan aan de Belastingdienst.
Echter, deze keuze zal verdwijnen. Vanaf 2025 moet een vennootschap, indien een inhoudingsvrijstelling van toepassing is, deze ook verplicht toepassen. Er is dan geen keuzemogelijkheid meer.
Momenteel kan een aandeelhouder geen bezwaar maken tegen het niet toepassen van de inhoudingsvrijstelling door de uitkerende vennootschap. Dit verandert echter in 2025. Als de vennootschap ten onrechte de vrijstelling niet toepast, heeft de aandeelhouder het recht om bezwaar aan te tekenen tegen de ingehouden dividendbelasting. Indien het bezwaar wordt gehonoreerd, wordt de onterecht ingehouden belasting terugbetaald aan de aandeelhouder.
De inhoudingsvrijstelling is ook van toepassing als de uitkerende vennootschap en de ontvanger van het dividend binnen hetzelfde fiscale eenheid zijn voor de vennootschapsbelasting. Vanaf 2025 verandert ook hier de keuzemogelijkheid in een verplichting.
Let op! Het voorstel om de keuze voor de inhoudingsvrijstelling om te zetten in een verplichting werd gepresenteerd op Prinsjesdag 2024. Dit voorstel moet echter nog worden goedgekeurd door zowel de Tweede als de Eerste Kamer, dus het is nog niet definitief.