10 maart 2022 — Fiscale aangifte verzorgen, Administratieve ondersteuning — 2 minuten

Dien btw-correctie van 2021 vóór 1 april in

Carla van Leeuwen

Wanneer suppletieaangifte?

Rekenmachine

Als u uw btw-aangifte al heeft ingediend, kunt u bij een correctie van meer dan € 1.000 de aangifte alleen nog wijzigen via een suppletie. Kleinere correcties kunt u verrekenen bij de eerstvolgende btw-aangifte.

Let op! Het gaat om het per saldo terug te krijgen of te betalen bedrag. Heeft u bijvoorbeeld € 1.600 te weinig btw aangegeven en € 900 te weinig btw afgetrokken, dan is het verschil € 700. Dit kun je corrigeren via de eerstvolgende btw-aangifte.

Check de ingediende aangiftes

Veelal worden de btw-aangiftes na afloop van een jaar nogmaals goed gecontroleerd, vaak voor de opmaak van uw jaarrekening. Gemaakte fouten hoeft u niet meer per tijdvak te splitsen. Je kunt dus voor het hele jaar 2021 één suppletieaangifte indienen.

Nog binnen aangiftetermijn?

Als je een suppletie indient over een tijdvak waarvan de aangiftetermijn nog niet is verstreken, dan kun je het verschuldigde bedrag voor de uiterste betaaldatum van dat tijdvak betalen, zonder dat je een nieuwe btw-aangifte indient. De Belastingdienst verwerkt jouw suppletie dan als een verbeterde aangifte.

Geen belastingrente

Dien je een suppletieaangifte btw over 2021 in vóór 1 april? Dan betaal je geen belastingrente. Dien je de suppletieaangifte ná 1 april 2022 in? Dan betaal je 4% belastingrente vanaf 1 januari 2022.

Boete

In principe legt de Belastingdienst een verzuimboete op, ook als de suppletieaangifte vóór 1 april 2021 is ingediend. Deze verzuimboete is 5%, maar maximaal € 5.514. De Belastingdienst legt echter geen verzuimboete op als:

  • het te betalen btw-bedrag op de suppletie maximaal € 20.000 is, of
  • het te betalen btw-bedrag op de suppletie kleiner is dan 10% van de btw die u over heel 2021 per saldo al betaalde dan wel ontving.

Let op! Zonder tijdige suppletie riskeert u mogelijk ook een vergrijpboete die kan oplopen van 25% (bij grove schuld) tot 50% (bij opzet).

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.