Bij zittingen heb je nog steeds de mogelijkheid om online aanwezig te zijn, zowel voor jou als voor andere partijen. Hoewel de zittingen niet langer volledig digitaal worden gehouden zoals tijdens de coronaperiode, zijn hybride zittingen nu de norm. Als je bijvoorbeeld door ziekte of een verblijf in het buitenland niet fysiek aanwezig kunt zijn in de rechtszaal, dan is het vaak mogelijk om de zitting te volgen via een video- of telefoonverbinding. Dit moet echter wel vooraf schriftelijk en tijdig worden aangevraagd. Wanneer er een geldige reden is voor jouw afwezigheid, wordt dat doorgaans toegestaan. Voor cliënten die in het buitenland verblijven, is dit een groot voordeel; ze hoeven immers niet voor elke zitting naar Nederland te reizen, wat aanzienlijke kosten met zich meebrengt.
Veilig mailen met de rechtspraak is inmiddels de standaard geworden. Dit heeft ook te maken met het beëindigen van het gebruik van de telefax als communicatiemiddel op 1 februari 2022. Voorheen werd de telefax nog veel in de rechtspraktijk ingezet. Hoewel mailen nu gebruikelijk is, is het nog vaak verplicht om papieren documenten met een zogenaamde ‘natte handtekening’ op te sturen, volgens de wet en/of het procesreglement.
Er zijn nu (pilots met) volledig digitale procedures waarin alle documenten via een digitaal portaal worden ingediend en ontvangen. Dit geldt nog niet voor alle gerechtelijke procedures, maar het aantal toeneemt. Zo is het mogelijk om digitaal te procederen in bepaalde belastingkwesties, sociale zekerheidszaken en vreemdelingenzaken. Bij verschillende rechtbanken kan in sommige familiezaken ook digitaal worden geprocedeerd. Kortgedingprocedures zijn inmiddels bij alle rechtbanken gedigitaliseerd en beslagrekesten kunnen eveneens digitaal worden ingediend. In jeugdzaken, strafzaken en zaken met betrekking tot toezicht (zoals faillissementen en de bescherming van meerderjarigen) worden documenten vaak digitaal uitgewisseld.
```