Allereerst is het belangrijk om te weten of jij als ondernemer in een kalenderjaar voor €10.000 of meer aan goederen in een andere EU-lidstaat aankoopt. Als dat niet het geval is, ben je niet verplicht om btw-aangifte te doen in Nederland. Je verstrekt dan geen Nederlands btw-identificatienummer aan je leverancier en ontvangt een factuur met buitenlandse btw.
Je kunt al vanaf je eerste aankoop in de EU btw-aangifte doen, maar hiervoor moet je eerst een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Als je verzoek wordt goedgekeurd, geef je je Nederlandse btw-identificatienummer aan je leverancier(s) door en ontvang je een factuur zonder btw.
Let op!Dit houdt niet in dat je geen btw hoeft te betalen. Je geeft de btw aan in je btw-aangifte bij vraag 4b. De btw die je betaalt, mag je echter niet terugvorderen bij vraag 5b, omdat je een volledig btw-vrijgestelde prestatie levert. Je bent dan verplicht om Nederlandse btw te betalen in plaats van buitenlandse btw.
Bij de inkoop van accijnsgoederen en nieuwe of bijna nieuwe voertuigen in een ander EU-land moet je altijd btw-aangifte doen in Nederland, en hierbij betaal je ook de Nederlandse btw.
Voor diensten geldt een aparte regeling. Diensten die geleverd worden door een ondernemer in een ander EU-land en die in Nederland met btw belast zijn, moeten ook in Nederland aangegeven worden. Je ontvangt een factuur zonder btw van de buitenlandse dienstverlener, met de opmerking dat de btw naar jou is verlegd. Voor diensten geldt de drempel van €10.000 niet; je moet deze vanaf de eerste euro aangeven.
Let op!De situatie kan anders zijn wanneer je leverancier de kleine ondernemersregeling toepast of als het gaat om afstandsverkopen of margegoederen. Voor een eerste indicatie of je incidenteel btw-aangifte moet doen, kun je de checklist op de website van de Belastingdienst raadplegen. Voor specifieke vragen over jouw situatie staan onze adviseurs klaar om je te helpen.