Een belangrijk aspect van het nieuwe voorstel is de verhoging van de btw op boeken. Dit geldt ook voor digitale boeken en het uitlenen van fysiek exemplaren. Bovendien zal het hogere btw-tarief ook van toepassing zijn op kranten, tijdschriften, fotoboeken en kleurboeken.
Schoolboeken worden eveneens onderworpen aan het hogere btw-tarief. Het is de bedoeling om basisscholen en middelbare scholen, die vaak gebruikmaken van een boekenfonds, te compenseren voor deze extra kosten. Ook het mbo ontvangt compensatie voor lesmaterialen in basisvaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen en burgerschap voor studenten jonger dan 18 jaar. Hoe deze compensatie precies zal worden uitgevoerd, is momenteel nog niet duidelijk.
Vanaf 2026 zal het verlenen van toegang in de culturele sector ook onder het hoge btw-tarief vallen. Dit betreft toegang tot musea, concerten, dans-, toneel- en theater-uitvoeringen.
Voor de invoer en verkoop van kunstobjecten en antieke verzamelstukken geldt ook het verhoogde btw-tarief van 21%. Dit tarief is eveneens van toepassing op optredens van uitvoerende kunstenaars.
In de voorstellen wordt rekening gehouden met vooruitbetalingen. Om te voorkomen dat mensen in 2026 nog profiteren van het lage btw-tarief via vooruitbetalingen, gaat het btw-tarief dat geldt op het moment van de dienstverlening van toepassing zijn. Dit betekent dat als je in 2025 tickets verkoopt voor een concert of tentoonstelling die pas in 2026 plaatsvindt, je in 2025 al het hoge tarief van 21% moet rekenen.
Let op! Deze voorstellen moeten nog goedgekeurd worden door de Tweede en Eerste Kamer en zijn dus nog niet definitief.
Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.
Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.