Als je rundvee, schapen, geiten of varkens koopt, moet je nu nog 9% btw betalen. Het maakt niet uit waarvoor je deze dieren gebruikt. Zelfs als ze niet bedoeld zijn voor voedselbereiding of landbouw, geldt het 9% btw-tarief. Vanaf 2025 verandert dit. Vanaf die datum geldt voor de aankoop van al deze dieren, ongeacht het doel, het btw-tarief van 21%.
Let op! Dit geldt niet alleen voor de dieren zelf. Ook het slachtafval van deze dieren en de benodigdheden voor hun voortplanting worden vanaf 2025 belast met 21% btw.
Voor de aankoop van paarden en andere dieren die bestemd zijn voor slacht, landbouw of opfok geldt nu het 9% btw-tarief. Vanaf 2025 geldt echter ook hiervoor een verhoging naar het 21% btw-tarief. Ook voor het slachtafval en de benodigdheden voor de voortplanting geldt dan het 21% btw-tarief.
Voor de aankoop van planten voor de teelt van groenten en fruit geldt vanaf 2025 het 21% btw-tarief. Hetzelfde geldt voor de aankoop van land- en tuinbouwzaden, waaronder graszaden en zaden voor sierteeltproducten.
Er zijn nog meer agrarische goederen die vanaf 2025 belast worden met 21% btw in plaats van 9%. Voorbeelden hiervan zijn de aankoop van rondhout, vlas, wol, stro en veevoeders. Dit betekent dat bijvoorbeeld ook het (meng)voer voor konijnen, paarden en pelsdieren vanaf 2025 onder het 21% btw-tarief valt. Ook de aankoop van suikerbieten, suikerbietplanten, granen en peulvruchten valt vanaf 2025 onder het 21% btw-tarief.
Let op! Granen en peulvruchten die bedoeld zijn als voedsel voor menselijke consumptie blijven belast met 9% btw. Granen en peulvruchten die vanaf 2025 met 21% btw belast worden, zijn bijvoorbeeld granen die gebruikt worden als dierenvoer.
Als je gebruik maakt van diensten voor het opfokken van dieren en het opkweken van planten, moet je nu nog 9% btw betalen. Vanaf 2025 worden deze diensten echter belast met 21% btw.
Let op! De verhoging van de btw moet nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer en is op dit moment nog niet definitief.