08 februari 2024 — 3 minuten

Btw bij het huren van congres-, vergader- en tentoonstellingsruimtes

Btw-vrijgesteld of btw-belast: wat is het verschil?

Horeca

Bij de verhuur van een (deel van een) onroerende zaak is er normaal gesproken sprake van een btw-vrijstelling. In sommige gevallen kunnen verhuurder en huurder echter gezamenlijk besluiten om te kiezen voor btw-belaste verhuur, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Vooral voor de verhuurder kan dit voordelig zijn, omdat hij dan de btw op de aankoop en onderhoud van de onroerende zaak kan aftrekken.

Congres-, vergader- en tentoonstellingsruimte

De keuze voor btw-belaste verhuur is alleen mogelijk als de huurder de onroerende zaak voor minimaal 90% (of 70% in bepaalde gevallen) gebruikt voor btw-belaste handelingen. Bij de verhuur van congres-, vergader- en tentoonstellingsruimte is het vaak lastig om voor elke huurder afzonderlijk te bepalen of hij aan deze voorwaarden voldoet. Dit maakt het in de praktijk moeilijk voor de verhuurder om te kiezen voor btw-belaste verhuur.

Goedkeuring voor btw-belaste verhuur zonder keuze

Daarom is er al geruime tijd een goedkeuring van de staatssecretaris die het mogelijk maakt om congres-, vergader- en tentoonstellingsruimten met btw te verhuren, zonder dat verhuurder en huurder hier gezamenlijk voor hoeven te kiezen.

Let op! als gebruik wordt gemaakt van deze goedkeuring, hoeft de verhuurder niet te controleren of de huurder de ruimte inderdaad voor minimaal 90% (of 70%) btw-belaste handelingen gebruikt. Ook als de huurder de ruimte voor minder dan 90% (of 70%) btw-belaste handelingen gebruikt, kan deze goedkeuring worden toegepast.

Voorwaarden voor de goedkeuring

Een voorwaarde voor het gebruik van de goedkeuring is dat de huurder de gehuurde ruimte alleen gebruikt als congres-, vergader- en/of tentoonstellingsruimte. Een ander gebruik van de ruimte is niet toegestaan. Daarnaast moet de verhuurder de huurder nadrukkelijk informeren dat de verhuur btw-belast is. Dit kan bijvoorbeeld vermeld worden op de prijslijst of in de huurovereenkomst. Tenslotte geldt als voorwaarde dat de huurperiode maximaal één maand is.

Let op! Onlangs heeft de staatssecretaris verduidelijkt dat de periode van maximaal één maand verwijst naar de daadwerkelijke duur van de huur, en niet naar de looptijd van de huurovereenkomst.

Als bijvoorbeeld een huurder gedurende drie jaar iedere week één dag een vergaderruimte huurt, is de huurovereenkomst wel langer dan één maand, maar de daadwerkelijke huur niet. In dat geval kan de goedkeuring dus worden toegepast.

Niet aan de voorwaarden voldoen?

Als niet aan de voorwaarden wordt voldaan, kan de goedkeuring niet worden toegepast. In dat geval kunnen huurder en verhuurder nog wel kiezen voor btw-belaste verhuur op basis van de wettelijke mogelijkheden, mits aan alle voorwaarden wordt voldaan.

Tip! De ruimte die wordt verhuurd, hoeft niet exclusief een congres-, vergader- en/of tentoonstellingsruimte te zijn. Het belangrijkste is dat de huurder de ruimte uitsluitend gebruikt voor congres-, vergader- en/of tentoonstellingsdoeleinden. Daarom kunnen bijvoorbeeld hotels, cafés en restaurants ook gebruikmaken van de goedkeuring als zij een ruimte verhuren aan een huurder die deze alleen gebruikt als vergaderruimte. Uiteraard moeten ook in dat geval aan de overige voorwaarden van de goedkeuring worden voldaan.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.