09 september 2024 — 3 minuten

Bij gebroken boekjaar toch btw-aangiftes voor TVL invullen

TVL: Regeling subsidie vaste lasten financiering COVID-19

Tractor

Ben jij een ondernemer en heb je tijdens de coronacrisis te maken gehad met een aanzienlijk omzetverlies? Dan kon je gebruik maken van de TVL, een subsidie die een deel van jouw vaste lasten vergoedde. Om het omzetverlies te berekenen ten opzichte van de situatie vóór corona, de referentieperiode, werd in principe gekeken naar jouw omzet volgens de btw-aangiftes.

Gebroken boekjaar en de TVL

Sommige ondernemers, vooral in de agrarische sector, werken echter met een gebroken boekjaar. Dat betekent dat het boekjaar bijvoorbeeld loopt van 1 mei tot en met 30 april. De btw-kwartalen lopen dan niet gelijk met de kalenderkwartalen waarop de btw-aangiftes normaal gesproken worden gebaseerd. Bij een gebroken boekjaar van 1 mei tot 30 april, lopen de btw-kwartalen bijvoorbeeld van mei-juli, augustus-oktober, november-januari tot februari-april.

Btw-aangiftes als uitgangspunt

Recente uitspraken hebben vastgesteld dat zelfs bij een gebroken boekjaar, de btw-aangiftes van belang zijn voor de berekening van jouw omzet in de referentie-en subsidieperiode van de TVL. Een agrariër had bijvoorbeeld zijn omzet voor de TVL berekend door de omzet van zijn btw-aangiftes evenredig toe te rekenen aan de referentie- en subsidieperiode. Hij verdeelde bijvoorbeeld 1/3 van de omzet van zijn btw-kwartaal november 2018 – januari 2019 en 2/3 van de omzet van zijn btw-kwartaal februari 2019 – april 2019 voor de referentieperiode 1e kwartaal 2019.

Echter, de subsidie werd niet aan de agrariër toegekend, omdat het ministerie van mening was dat hij de omzet moest berekenen op basis van de werkelijke gegevens uit zijn eigen administratie, en niet op basis van de btw-aangiftes.

De uitspraak van het CBb

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) ging echter tegen deze redenering in. Volgens het CBb moet de TVL in principe worden berekend op basis van de btw-aangiftes en niet op basis van de eigen administratie van de agrariër. Dit is alleen anders als er geen btw-aangiftes worden gedaan voor (delen van) de omzet. Aangezien de agrariër wel btw-aangiftes had gedaan voor alle omzet, hoefde hij de TVL dus niet te berekenen op basis van zijn eigen administratie.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.