12 januari 2024 — 3 minuten

Betrokkenheid bewindvoerder bij VSO en ontbindingsprocedure

Wat was er aan de hand?

Juridisch

Je bent onder bewind gesteld vanwege verslavingsproblemen. Je bent op 27 februari 2023 in dienst gegaan bij je werkgever, maar bent halverwege mei 2023 arbeidsongeschikt geworden door je verslavingsproblematiek. Er is een geschil tussen jou en je werkgever over de vraag of je werkgever je arbeidsovereenkomst halverwege mei 2023 heeft beëindigd door je niet meer op te roepen, of dat je arbeidsovereenkomst is geëindigd door de op 19 juni 2023 gesloten vaststellingsovereenkomst (vso).

Wel of niet rechtsgeldig beëindigd?

Je advocaat heeft aan je werkgever geschreven dat de arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig is beëindigd omdat de bewindvoerder geen toestemming heeft gegeven voor het sluiten van de vso. Je advocaat doet ook een beroep op het ontbreken van de vermelding van de wettelijke bedenktermijn van twee weken, waardoor de bedenktermijn drie weken bedraagt. Je werkgever gaat hier niet op in en stopt met het betalen van je salaris. De zaak wordt aan de rechter voorgelegd.

'Goederen onder bewind'

De rechter geeft aan dat de wettelijke rechten die voortvloeien uit de arbeidsovereenkomst worden beschouwd als goederen die onder bewind staan. Volgens artikel 1:438 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek kan de rechthebbende tijdens het bewind alleen over de goederen beschikken met medewerking van de bewindvoerder, of met machtiging van de kantonrechter als de bewindvoerder niet meewerkt. Dit betekent dat je zonder medewerking van de bewindvoerder geen afstand kunt doen van je rechten die voortvloeien uit de arbeidsovereenkomst. Omdat de bewindvoerder niet heeft meegewerkt bij het sluiten van de vso, is deze niet geldig. Dit betekent dat je salaris moet worden doorbetaald.

Bewindvoerder als formele procespartij

Interessant is ook de vraag wie betrokken moet worden bij een rechtszaak met een werknemer onder bewind. In feite geldt hier hetzelfde. Op grond van artikel 1:441 van het Burgerlijk Wetboek is de werknemer niet bevoegd om op te treden in de procedure. De bewindvoerder geldt namelijk als de formele procespartij. Als de bewindvoerder niet bij de procedure wordt betrokken, leidt dit tot niet-ontvankelijkheid van het ontbindingsverzoek.

Tip! Het is dus altijd handig om bij ontslag eerst het curatele- en bewindregister te controleren!

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.