05 juni 2025 — 1 minuut

Beperkte pensioenafschrijving kan gelijkheidsbeginsel schenden

Verschillen bij echtscheiding voor of na 1 mei 1995

Strategie

In de besproken situatie ging het om een belastingplichtige die vóór 1 mei 1995 van zijn of haar partner is gescheiden. Voor deze gevallen geldt dat het opgebouwde pensioen dat aan de ex-partner toekomt, via een verrekening aan hen wordt toebedeeld. De pensioengerechtigde ontvangt weliswaar het volledige pensioen, maar dient het deel dat zijn of haar ex-partner toekomt, aan deze door te betalen.

 

Voor degenen die op of na 1 mei 1995 zijn scheiden, is de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wet VPS) van toepassing. Dit houdt in dat de ex-partner zijn of haar deel van het pensioen rechtstreeks van het pensioenfonds ontvangt. 

Invloed van de tariefmaatregel

Het verschil in behandeling kan nadelig zijn voor pensioengerechtigden die vóór 1 mei 1995 zijn gescheiden. Dit komt door de tariefmaatregel die in 2020 is ingevoerd, waardoor je persoonsgebonden aftrekposten nog maar beperkt aftrekbaar zijn. In 2025 geldt dit maximaal voor 37,48%. Het aan de ex-partner doorbetaalde pensioen is door de tariefmaatregel aftrekbaar tegen maximaal 37,48%, terwijl de pensioengerechtigde hierover wellicht een hoger belastingtarief moet betalen.

Gelijkheidsbeginsel in het geding

In de eerder genoemde zaak oordeelde het Hof dat deze situatie in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Het Hof verklaarde de tariefmaatregel daarom nietig en staat aftrek van het doorbetaalde pensioen toe, zonder rekening te houden met de tariefmaatregel.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.