29 april 2025 — 3 minuten

Belastingverdrag Nederland-Duitsland: Thuiswerken en de nieuwste wijzigingen uitgelegd

Belastingverdrag: belastingheffing verdeeld tussen Nederland en Duitsland

Vlaggen

In het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland zijn duidelijke afspraken gemaakt over waar welk inkomen belast wordt. Bijvoorbeeld, als je in Nederland werkt voor een werkgever die daar gevestigd is, mag Nederland belasting heffen op je loon, zelfs als je uit Duitsland komt. Dit geldt ook andersom: een Nederlander die in Duitsland werkt voor een Duitse werkgever, valt onder belastingheffing van Duitsland.

Werken in een ander land

Wanneer een Duitser voor een Nederlands bedrijf werkt en dat doet vanuit Duitsland, dan verlegt het recht op belastingheffing naar Duitsland. Duitsland kan dan belasting heffen op dat specifieke loon. Andersom geldt hetzelfde: een Nederlander die in Duitsland werkt voor een Duits bedrijf, betaalt belasting in Nederland voor zijn werkzaamheden.

Thuiswerken

Als inwoner van Duitsland die thuiswerkt (in Duitsland) voor een Nederlands bedrijf, moet je zowel in Nederland als in Duitsland belasting betalen. Dit is ook van toepassing voor een Nederlander die thuiswerkt in Nederland voor een Duitse werkgever.

Hierdoor ontstaan uitdagingen, zoals onzekerheid over je netto-inkomen, omdat een deel in Nederland en een ander deel in Duitsland belast wordt. Daarnaast kan dit leiden tot extra administratieve lasten en hogere kosten voor een belastingadviseur.

Wijziging van het belastingverdrag

Om deze problemen te verlichten, wordt er een wijziging in het belastingverdrag doorgevoerd. Dit houdt in dat als je als Duitser voor een Nederlands bedrijf werkt, je per kalenderjaar maximaal 34 dagen thuis mag werken, waarbij het belastingheffingsrecht volledig in Nederland blijft. Voor Nederlanders met een Duitse werkgever geldt hetzelfde: ook zij kunnen per jaar tot 34 dagen thuiswerken zonder verlies van heffingsrecht in Duitsland.

Let op! Een thuiswerkdag wordt beschouwd als je meer dan 30 minuten per dag thuiswerkt.

Nog niet van kracht

De wijziging moet nog goedgekeurd worden. Deze moet eerst aan de Raad van State voorgelegd worden en goedkeuring krijgen van zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Ook het Duitse parlement moet de wijzigingen goedkeuren.

Let op! Als je meer dan 34 dagen per jaar thuiswerkt, profiteer je niet van de wijzigingen. Nederland en Duitsland hebben wel een intentieverklaring ondertekend om later te overleggen over een regeling voor meer dan 34 thuiswerkdagen per jaar.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.