Als je coronabelastingschulden hebt opgebouwd sinds oktober 2022, moet je deze in principe in maandelijkse, gelijke termijnen aflossen. Je hebt hiervoor vijf jaar de tijd. Het is belangrijk dat je je aan deze maandelijkse aflossing houdt om gebruik te kunnen maken van de betalingsregeling.
Andere voorwaarden zijn dat je tijdig de juiste belastingaangiften indient, waaronder btw en loonheffing, voor belastingen vanaf 1 oktober 2022. Daarnaast dien je tijdig en volledig de betalingen te doen die daaruit voortvloeien.
Als je een betalingsachterstand hebt op de coronabelastingschulden en/of de lopende verplichtingen vanaf 1 oktober 2022, heb je al meerdere brieven van de Belastingdienst ontvangen. In deze brieven word je gesommeerd om je betalingsachterstand in te lopen.
Let op! De betalingsachterstand kan bestaan uit niet betaalde nieuwe betalingsverplichtingen vanaf 1 oktober 2022, niet betaalde aflossingen op je coronabelastingschulden of een combinatie van beide.
Als je niet hebt gereageerd op de laatste brief van april 2023, ontvang je in juli 2023 een brief van de Belastingdienst waarin de betalingsregeling wordt ingetrokken. De datum van deze brief was 15 augustus 2023. Om invorderingsmaatregelen en bijkomende (veelal hoge) kosten te voorkomen, heb je tot en met 28 augustus 2023 de tijd om het hele bedrag van je coronabelastingschulden in één keer te betalen.
Tip! Als je maximaal één termijn achterloopt in de coronabetalingsregeling, wordt de betalingsregeling niet meteen ingetrokken door de Belastingdienst. Het gaat dus om ondernemers die meer dan één termijn achterlopen en/of een structurele achterstand hebben op de nieuwe betalingsverplichtingen vanaf 1 oktober 2022.
Om te voorkomen dat de betalingsregeling wordt ingetrokken, moet je ervoor zorgen dat je voldoet aan alle nieuwe betalingsverplichtingen vanaf 1 oktober 2022. Alleen dan kun je nog vragen om aanpassing van de betalingsregeling van je coronabelastingschulden.
Tip! Je kunt onder andere verzoeken om de schuld in zeven in plaats van vijf jaar af te lossen. Ook kun je verzoeken om niet maandelijks, maar per kwartaal af te mogen lossen. Tot slot kun je ook eenmalig verzoeken om een betaalpauze van maximaal zes maanden. Houd er wel rekening mee dat de af te lossen maandbedragen die daarna volgen, hoger worden.
De staatssecretaris heeft toegezegd dat het intrekken van de betalingsregeling zorgvuldig gebeurt. Ben je het niet eens met de intrekking, neem dan zo snel mogelijk contact op met de Belastingdienst. Mogelijk kan de Belastingdienst de intrekking nog ongedaan maken.
Als dat niet mogelijk is, kun je in beroep gaan tegen de intrekking van de betalingsregeling. Doe dit wel snel, want je beroep moet vóór 25 augustus 2023 bij de Belastingdienst binnen zijn!
Je kunt je beroep sturen naar:
Belastingdienst
T.a.v. de directeur
Postbus 100
6400 AC Heerlen
Als je niets doet, zal de Belastingdienst vanaf 1 september 2023 invorderingsmaatregelen nemen. Je ontvangt dan eerst een aanmaning. Als je dan nog steeds niet betaalt, ontvang je een dwangbevel. Als je ook daarna niet betaalt, zal de Belastingdienst verdere maatregelen nemen. Dit kan betekenen dat de Belastingdienst beslag legt op bijvoorbeeld je inventaris, auto of bankrekening en deze vervolgens verkoopt. Ook kan de Belastingdienst je faillissement aanvragen.
Let op! Aan een dwangbevel kunnen hoge kosten verbonden zijn. De hoogte van deze kosten hangt af van de hoogte van je belastingschulden. Ook de kosten van een beslaglegging kunnen aardig oplopen.