05 maart 2024 — 7 minuten

Belasting over overwerk, bonussen en andere extra's - Lees hier advies!

Heb jij weleens geklaagd dat overwerken niet loont, omdat er voor jouw gevoel bijna niets overblijft? En geldt dit niet alleen voor de vergoeding voor overwerk, maar ook voor bonussen en andere extra vergoedingen die extra belast lijken te worden?

Ik begrijp dat gevoel. Maar uiteindelijk wordt niet de vergoeding voor overwerk of de bonus extra belast, maar stijgt de belasting over het gehele loon. Het loon- en inkomstenbelastingtarief stijgt namelijk over het algemeen als het loon/inkomen hoger wordt. Daarnaast dalen de heffingskortingen vanaf een bepaald loon/inkomen. Het extra loon door overwerk of een bonus wordt dus niet zwaarder belast, maar er moet meer belasting betaald worden over het totale loon. Immers, het totale loon is hoger geworden.

Kun jij het nog volgen? Het is een lastig systeem dat inmiddels in de politiek ook ter discussie is gesteld. Voorlopig hebben we hier echter nog mee te maken. Daarom geef ik in deze advieswijzer een uitleg voor werkgever en werknemer ter verduidelijking.

Loonheffing

Voordat jouw werkgever loon kan uitbetalen, moet hij eerst loonbelasting en premies volksverzekeringen berekenen. Tezamen is dit de loonheffing. Deze loonheffing trekt jouw werkgever af van jouw brutoloon en betaalt hij aan de Belastingdienst. De berekening van deze loonheffing bestaat onder meer uit een tarief (percentage) verminderd met zogenaamde heffingskortingen. Vooral die heffingskortingen maken de loonheffing ondoorzichtig. Hieronder leg ik het uit.

Tarief

Het toe te passen tarief is afhankelijk van de hoogte van jouw loon. In 2024 bedraagt dit tarief voor jou als je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt 36,97% tot en met een loon van € 75.518 per jaar. Boven dat loon bedraagt het tarief 49,50%.

Heffingskortingen

Naast het tarief moet jouw werkgever ook rekening houden met de heffingskortingen. Dit zijn bedragen die in mindering komen op de in te houden bedragen, kortingen op de te betalen belasting dus. Eerst berekent jouw werkgever de belasting en premies volksverzekeringen aan de hand van het tarief. Vervolgens verlagen de heffingskortingen dit berekende bedrag. Het resterende bedrag moet jouw werkgever van jouw brutoloon aftrekken en betalen aan de Belastingdienst.

Voorbeeld
Jij verdient € 2.200 per maand. Het bedrag dat jouw werkgever moet inhouden, bedraagt € 813 (36,97% van € 2.200). Als jij in deze maand recht hebt op € 697 heffingskorting, houdt jouw werkgever geen € 813 in, maar € 116 (€ 813 minus € 697). Per saldo houd jij door toepassing van de heffingskortingen € 2.084 (€ 2.200 minus € 116) netto over. Hoewel het werkelijke tarief dus 36,97% bedraagt, ervaar jij een belasting- en premiedruk van 5,27% (€ 116 gedeeld door € 2.200 vermenigvuldigd met 100%).

Heffingskortingen toegepast op normale salaris

De heffingskortingen worden altijd volledig gebruikt bij de berekening van de heffing op jouw normale maandelijkse salaris. Op die manier kun jij volledig gebruikmaken van jouw recht op korting. Hebt jij recht op € 697 heffingskortingen in een maand, dan wordt deze volledige € 697 in mindering gebracht zoals in het voorbeeld hiervoor. Dit betekent wel dat als jij in een maand extra loon ontvangt (bijvoorbeeld in verband met de uitbetaling van overuren of een bonus), daar geen extra heffingskorting op in mindering wordt gebracht. Het totale recht aan heffingskortingen is immers al opgegaan bij de berekening van jouw normale loon.

Voorbeeld
Jij krijgt in de maand maart € 500 extra loon in verband met de uitbetaling van overuren. Jouw totale loon in deze maand bedraagt hierdoor € 2.700 in plaats van € 2.200. Het bedrag dat jij moet inhouden, bedraagt € 998 (36,97% van € 2.700). Jouw recht op heffingskorting in deze maand bedraagt € 676. Jouw werkgever houdt daarom € 322 (€ 998 minus € 676) in. Per saldo houd jij deze maand € 2.378 (€ 2.700 minus € 322) netto over. Hoewel het geldende tarief ook hier 36,97% bedraagt, ervaar jij een belasting- en premiedruk van 11,93% (€ 322 gedeeld door € 2.700 vermenigvuldigd met 100%).

De belasting- en premiedruk over jouw totale loon stijgt dus, omdat jouw totale loon hoger is geworden. Het extra loon wordt niet extra zwaar belast, maar jouw gemiddelde tarief over het totale loon stijgt. Ter vergelijking: op het loon van iemand met een normaal loon van € 2.700 per maand moet ook € 322 belasting en premies worden ingehouden. Ook deze persoon ervaart een belasting- en premiedruk van 11,93%. Het is dus niet zo dat incidenteel extra loon meer belast wordt dan een vast hoger loon.

Heffingskortingen: geen vaste bedragen

In de vorige twee voorbeelden daalde jouw recht op heffingskorting van € 697 bij een loon van € 2.200 naar € 676 bij een loon van € 2.700. Heffingskortingen zijn namelijk geen vaste bedragen, maar ze zijn afhankelijk van de hoogte van jouw loon/inkomen. Dit betekent dat de heffingskortingen lager kunnen worden als jouw totale loon hoger wordt. Dit betekent dus ook dat als gevolg van extra loon, jouw totale heffingskortingen lager kunnen worden.

Algemene heffingskorting

Een van de heffingskortingen, de algemene heffingskorting, bedraagt in 2024 bijvoorbeeld € 3.362 per jaar bij een jaarlijks loon tot en met € 24.813. Is jouw jaarlijkse loon hoger, dan is de algemene heffingskorting ongeveer € 0,0663 lager voor elke euro boven deze € 24.813. Bij een jaarlijks loon van € 75.518 of meer, bestaat in 2024 helemaal geen recht meer op algemene heffingskorting.

Arbeidskorting

Een andere heffingskorting, de arbeidskorting, loopt eerst op tot maximaal € 5.532 per jaar bij een jaarlijks loon van € 39.958, maar wordt voor elke euro boven deze € 39.958 verlaagd met € 0,0651. Vanaf een jaarlijks loon van € 124.935 bestaat er helemaal geen recht meer op arbeidskorting.

Deze op- en afbouw van de heffingskortingen hebben dus ook invloed op de belasting- en premiedruk die jij ervaart.

Let op! De heffingskortingen kunnen ook een rol spelen bij de vraag of jij nog inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen verschuldigd bent. De loonheffing die jouw werkgever inhoudt, is namelijk een voorheffing op de inkomstenbelasting. Als jij maar één dienstverband hebt, is de ingehouden loonheffing over het algemeen gelijk aan de inkomstenbelasting. Jij hoeft dan geen inkomstenbelasting te betalen. Als jij meerdere dienstverbanden hebt, kan het totaal van de ingehouden loonheffing vaak lager zijn dan de inkomstenbelasting. Jij moet dan bijbetalen via jouw aangifte inkomstenbelasting. Dit verschil kan veroorzaakt worden doordat meerdere werkgevers rekening hebben gehouden met de heffingskortingen, terwijl jij daar uiteindelijk maar één keer recht op hebt. Een andere oorzaak kan een verschil in tarief zijn over de afzonderlijke lonen en het totale loon (hoger tarief bij hoger totaal loon).

Gevolgen voor andere regelingen

Jij moet je realiseren dat er diverse regelingen bestaan die afhankelijk zijn van jouw inkomen. Denk bijvoorbeeld aan toeslagen (kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag, huurtoeslag) en het kindgebonden budget. Een hoger loon kan betekenen dat je minder of geen bijdrage uit deze regelingen ontvangt.
Jouw werkgever heeft geen inzicht in jouw persoonlijke situatie en kan daarom met deze gevolgen geen rekening houden. Jij moet daarom zelf de gevolgen van een hoger loon voor andere regelingen beoordelen.

Tip! Op de website van het Nibud zijn diverse handige hulpmiddelen beschikbaar. Zo kun jij meer inzicht krijgen in wat meer uren werken betekent voor jouw nettoloon door gebruik te maken van de WerkUrenBerekenaar. Wil je weten op welke regelingen mogelijk recht bestaat, maak dan gebruik van BerekenUwRecht. En neem ook eens een kijkje bij de andere hulpmiddelen op de website van het Nibud, zoals Geldplan Pensioen (voor inzicht in jouw pensioen) en Geldplan Rondkomen met kinderen (voor inzicht in regelingen en subsidies voor gezinnen met kinderen).

Vrije ruimte in werkkostenregeling

Als jouw werkgever ervoor kan kiezen om een extra vergoeding aan te wijzen in de vrije ruimte, dan kan dit gunstig voor jou zijn. Jij hebt dan geen last van afbouw van heffingskortingen of gevolgen voor andere regelingen. Bedragen die aangewezen zijn in de vrije ruimte tellen namelijk niet mee als loon voor jou voor de heffingskortingen of de andere regelingen.

Let op! Het is niet mogelijk om zonder meer loon aan te wijzen in de vrije ruimte. Hiervoor gelden voorwaarden. Zo moet het bijvoorbeeld gebruikelijk zijn om bepaalde vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan te wijzen. Bovendien is de vrije ruimte in 2024 beperkt tot 1,92% over de eerste € 400.000 totale loonsom en 1,18% over het meerdere. Komt het totaal van deze vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen in een jaar boven deze vrije ruimte, dan moet de werkgever 80% eindheffing over dit meerdere betalen.

Tot slot

De berekening van de loonheffing over lonen is niet eenvoudig. In de tekst en de voorbeelden hiervoor heb ik geprobeerd het een en ander zo eenvoudig mogelijk te houden. Houd er daarom rekening mee dat de voorbeelden niet de werkelijke heffingen, heffingskortingen en nettolonen weergeven, maar dat de werkelijkheid hier iets van kan afwijken.

Disclaimer
Hoewel bij de samenstelling van deze Advieswijzer de uiterste zorg is nagestreefd, wordt geen aansprakelijkheid aanvaard voor onvolledigheden of onjuistheden. Vanwege het brede en algemene karakter van de Advieswijzer, is deze niet bedoeld om alle informatie te verschaffen die noodzakelijk is voor het nemen van financiële beslissingen.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.