10 augustus 2023 — 5 minuten

Advies voor zonnepanelen op jouw woning in 2023

Btw op zonnepanelen: wat je moet weten

Belastingdienst

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een btw-tarief van 0% voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Dit geldt echter niet voor iedereen. Ben je btw-plichtig, dan moet je ook btw betalen over de energie die je teruglevert aan je energiebedrijf. In dit artikel lees je meer over de voorwaarden en uitzonderingen met betrekking tot de btw op zonnepanelen.

Wanneer geldt het 0% btw-tarief?

Het btw-tarief van 0% is van toepassing op niet-geïntegreerde zonnepanelen. Dit zijn zonnepanelen die niet als dakbedekking functioneren. Bij geïntegreerde zonnepanelen geldt het 0%-tarief alleen als alleen de zonnepanelen geleverd of geïnstalleerd worden. Worden zowel de zonnepanelen als de woning geleverd, dan geldt het normale btw-tarief van 21% voor zowel de woning als de zonnepanelen.

Het 0%-tarief geldt niet alleen voor zonnepanelen op het dak van een woning, maar ook voor de levering en installatie bij andere gebouwen, zoals garages, schuren, vakantiewoningen en bedrijfspanden aan huis.

Hoe blijf je buiten de btw-plicht?

Als particulier is het vaak voordeliger om niet btw-plichtig te zijn. Hiervoor zijn twee situaties mogelijk. Als je jaaromzet aan energie maximaal €1.800 bedraagt, hoef je geen actie te ondernemen en hoef je je niet aan te melden bij de Belastingdienst. Als je jaaromzet tussen €1.800 en €20.000 ligt, kun je gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR). In dit geval breng je geen btw in rekening en kun je geen btw in aftrek brengen. Om van de KOR gebruik te maken, moet je je wel aanmelden bij de Belastingdienst. Houd er wel rekening mee dat als je voor de KOR kiest, dit minimaal voor drie jaar geldt en je geen btw kunt terugvragen over investeringen die je in deze periode doet.

Teruggave btw op deel van woning?

De btw op zonnepanelen is aftrekbaar, maar de btw op de bouwkosten van een woning waarop de zonnepanelen worden geplaatst, is over het algemeen niet aftrekbaar. Wel kan het aftrekbaar zijn als je kunt aantonen dat de bouwkosten specifiek gemaakt zijn voor de zonnepanelen. Neem contact op met ons voor meer informatie hierover.

Zonnepanelen voor zzp'ers met bedrijf aan huis

Zzp'ers die vanuit huis werken en zonnepanelen op hun woning installeren, zijn btw-plichtig voor de levering van de opgewekte energie. Dit geldt als de omzet van de zzp'er meer dan €20.000 bedraagt. Als het opwekvermogen van de zonnepanelen niet meer dan 15.000 Wattpiek per jaar bedraagt, mag het af te dragen btw-bedrag worden bepaald aan de hand van een forfait. Bij een hoger opwekvermogen moet de af te dragen btw worden berekend op basis van het werkelijke verbruik. Let op dat als je de forfaits gebruikt, je geen btw in rekening mag brengen aan je energieleverancier.

Belastingvoordeel en zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen verschillende fiscale voordelen met zich meebrengen. Als je de zonnepanelen tot je bedrijfsvermogen rekent, kun je afschrijven op de zonnepanelen en profiteren van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Ook kun je eenmalig versneld afschrijven op zonnepanelen die in 2023 zijn aangeschaft. Raadpleeg een adviseur om de fiscale voordelen en nadelen van zonnepanelen voor jouw situatie te bepalen.

Invloed van zonnepanelen op WOZ-waarde

Het plaatsen van zonnepanelen kan invloed hebben op de WOZ-waarde van je pand. Dit kan leiden tot een hogere aanslag OZB en een hoger eigenwoningforfait voor eigenaren van woningen. Houd er rekening mee dat bij het bepalen van de WOZ-waarde niet alle gemeentes rekening houden met de aanwezigheid van zonnepanelen.

Zonnepanelen aangeschaft vóór 2023

Heb je als particulier of als zzp'er zonnepanelen aangeschaft vóór 2023, dan kon je de btw over de zonnepanelen terugvragen. Je moest hiervoor binnen zes maanden na het jaar van aanschaf een formulier opsturen naar de Belastingdienst. Let op dat als de zonnepanelen tot een (huwelijks)goederengemeenschap behoren, alleen de persoon op de energienota zich kan aanmelden als btw-ondernemer. Neem contact op met een expert als je hierover vragen hebt.

Salderingsregeling voor zonnepanelen

In Nederland geldt de salderingsregeling voor zonnepanelen, waarbij de geleverde stroom wordt verrekend met de afgenomen stroom. Dit betekent echter wel dat je in principe btw-ondernemer blijft, zelfs als je meer stroom verbruikt dan je levert.

Afbouw van de salderingsregeling

De afbouw van de salderingsregeling zou oorspronkelijk in 2023 beginnen, maar dit zal pas in 2025 plaatsvinden. Vanaf 2031 geldt voor alle teruggeleverde elektriciteit een lagere vergoeding dan voor de afgenomen elektriciteit. Houd er rekening mee dat deze plannen nog niet definitief zijn en kunnen worden gewijzigd.

Disclaimer: Hoewel deze informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, kunnen we geen verantwoordelijkheid nemen voor eventuele onvolledigheden of onjuistheden. Raadpleeg een expert voor persoonlijk advies op maat.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.