09 januari 2024 — 11 minuten

Advies voor jouw verlofregelingen

Zwangerschaps- en bevallingsverlof

Kinderwagen

Wil je meer weten over zwangerschaps- en bevallingsverlof? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Zwangerschapsverlof begint zes tot vier weken voor de dag na je vermoedelijke bevallingsdatum. Dit wordt de flexibiliseringsperiode genoemd. Je moet uiterlijk drie weken voordat het verlof ingaat, aanvragen bij je werkgever met een verklaring van een arts of verloskundige waarin de vermoedelijke bevallingsdatum staat. Het bevallingsverlof duurt vanaf de dag na de bevalling ten minste tien weken, plus het aantal dagen dat de baby te vroeg geboren is. In totaal bedraagt het zwangerschapsverlof, inclusief het bevallingsverlof, minimaal zestien weken.

Meerlingenverlof

Verwacht je een meerling? Dan heb je recht op vier weken extra zwangerschapsverlof. Je kunt dit verlof nemen tussen de tien en acht weken voor de dag na je vermoedelijke bevallingsdatum. Het bevallingsverlof wordt verlengd met het aantal dagen dat het zwangerschapsverlof korter heeft geduurd dan tien weken. In totaal bedraagt het meerlingenverlof minimaal twintig weken.

Speciale vormen van zwangerschaps- en bevallingsverlof

  • Extra bevallingsverlof bij ziekenhuisopname van je baby: afhankelijk van de situatie kan het bevallingsverlof worden verlengd met maximaal tien weken als je baby langdurig in het ziekenhuis moet blijven. Dit verlof begint op de achtste dag na opname en eindigt op de laatste dag van je bevallingsverlof, tot een maximum van tien weken.
  • Deeltijdbevallingsverlof: Je kunt de periode vanaf zes weken na de bevallingsdatum in overleg met je werkgever verspreiden over maximaal dertig weken. Je moet dit uiterlijk drie weken na de bevallingsdatum aanvragen bij je werkgever. Je werkgever moet binnen twee weken instemmen met je verzoek, tenzij het bedrijf ernstig in de problemen komt.
  • Overname overgebleven bevallingsverlof bij overlijden moeder: Als je partner overlijdt tijdens het bevallingsverlof, heb je recht op het resterende bevallingsverlof met behoud van salaris. Dit geldt ook als de moeder zelfstandige was of geen recht had op bevallingsverlof. Je moet het overlijden van de moeder en de opname van het verlof uiterlijk op de tweede dag na haar overlijden melden bij je werkgever. Binnen vier weken na het overlijden van de moeder moet je een afschrift van de akte van geboorte van het kind en de akte van overlijden van de moeder aan je werkgever sturen. Je werkgever kan de loondoorbetaling bij het UWV aanvragen.

Geboorteverlof

Als partner heb je recht op geboorteverlof, ook wel partnerverlof genoemd. Dit verlof is gelijk aan het aantal werkuren per week, maar maximaal vijf dagen. Je werkgever betaalt het verlof volledig. Je kunt deze dagen opnemen in de eerste vier weken na de bevalling. Bij de geboorte van een meerling heb je geen recht op extra geboorteverlof.

Aanvullend geboorteverlof

Naast het geboorteverlof voor de partner, kun je ook vijf extra weken aanvullend geboorteverlof opnemen. In totaal kun je maximaal zes weken verlof opnemen. Je kunt de eerste week direct na de bevalling opnemen of in de eerste vier weken daarna. De overige maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof moeten worden opgenomen in het eerste halfjaar na de bevalling en nadat het geboorteverlof is opgenomen. Je moet eerst het geboorteverlof van eenmaal de wekelijkse arbeidsduur per week opnemen voordat je in aanmerking komt voor het aanvullend geboorteverlof. Het is ook mogelijk om minder dan vijf weken aanvullend geboorteverlof op te nemen.

Je moet het aanvullend geboorteverlof vier weken voor de gewenste ingangsdatum aanvragen bij je werkgever. Als dit niet lukt vanwege omstandigheden, meld dit dan zo snel mogelijk bij je werkgever. Het aanvragen van het verlof moet in hele weken gebeuren, maar je kunt het verlof wel verspreid over een langere periode opnemen, zolang dit binnen zes maanden gebeurt. Hierover moet je overleggen met je werkgever.

Tijdens het aanvullend geboorteverlof heb je recht op een uitkering van het UWV ter hoogte van 70% van het maximumdagloon. Deze uitkering wordt via je werkgever aan jou betaald. Je werkgever kan ervoor kiezen om deze uitkering aan te vullen, maar dit is niet verplicht, tenzij dit anders is afgesproken in de cao.

De aanvraag en uitbetaling van het aanvullend geboorteverlof verlopen via je werkgever en het UWV, volgens de bestaande regels voor zwangerschaps- en bevallingsverlof en adoptie- en pleegzorgverlof.

Als je van baan verandert voordat het verlof volledig is opgenomen, kun je bij je nieuwe werkgever aanspraak maken op het resterende deel van het verlof. Je oude werkgever is verplicht om op jouw verzoek een verklaring af te geven waaruit blijkt hoeveel verlof je nog over hebt.

Bij ziekte kun je alleen verlof opnemen als je weer gedeeltelijk aan het werk bent. Als je ziek wordt tijdens het aanvullend geboorteverlof, stopt het verlof niet. Het verlof kan eventueel na de ziekteperiode in overleg met je werkgever worden opgenomen, maar dit moet wel binnen zes maanden na de geboorte gebeuren. Het opnemen van (aanvullend) geboorteverlof heeft geen invloed op de einddatum van de loondoorbetalingsperiode bij ziekte.

Niet alleen werknemers in loondienst, maar ook dga's, alfahulpen en particuliere huishoudelijke hulpen kunnen gebruikmaken van de regeling voor aanvullend geboorteverlof. Zij kunnen dit aanvragen via mijnUWV.nl.

Adoptie- en pleegzorgverlof

Als je een kind adopteert of een pleegkind in je gezin opneemt, heb je recht op zes weken adoptie- of pleegzorgverlof. Dit verlof geldt voor beide adoptie-/pleegzorgouders. Je moet het verlof uiterlijk drie weken voordat het ingaat aanvragen bij je werkgever. Tijdens het verlof bouw je gewoon vakantiedagen op en bij ziekte loopt het verlof door.

Je kunt het verlof opnemen in een periode van 26 weken, vanaf vier weken vóór de eerste dag van de feitelijke adoptie/opname in het pleeggezin tot 22 weken erna.

Het verlof kan gespreid of op een later moment worden opgenomen. Als je meer dan één kind tegelijkertijd adopteert, kun je slechts één keer adoptie- of pleegzorgverlof aanvragen. Tijdens het verlof heb je recht op een adoptie- of pleegzorguitkering van 100% van het maximumdagloon. Deze uitkering wordt betaald door het UWV, via je werkgever.

Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is verlof dat je kunt opnemen voor de zorg van je eigen kind jonger dan 8 jaar. Het is een verlofvorm die je bij je werkgever moet aanvragen en geldt voor beide ouders. Ook een verzorger die op hetzelfde adres woont als het kind kan ouderschapsverlof aanvragen, mits deze duurzaam de verzorging en opvoeding van het kind op zich heeft genomen. Voor ouders is het niet vereist dat ze op hetzelfde adres wonen. De duur van het ouderschapsverlof is maximaal 26 keer het aantal uren dat je per week werkt.

Betaald ouderschapsverlof

Beide ouders (inclusief adoptie- en pleegouders) hebben recht op negen weken betaald ouderschapsverlof in het eerste jaar. De verlofuitkering bedraagt 70% van het maximale dagloon. Je moet minimaal twee maanden voor de gewenste ingangsdatum aan je werkgever melden dat je van deze regeling gebruik wilt maken.

Let op! Ook dga's, alfahulpen en particuliere huishoudelijke hulpen komen in aanmerking voor deze regeling. Zij kunnen de uitkering zelf aanvragen via mijnUWV.nl.

Je werkgever kan na afloop van de negen weken (maar uiterlijk binnen 15 maanden na de geboorte of adoptie) het UWV vragen om een vergoeding. Wanneer deze negen weken niet in het eerste jaar worden opgenomen, kunnen ze worden toegevoegd aan de overige 17 weken ouderschapsverlof, maar ze worden dan niet meer beschouwd als betaald ouderschapsverlof. Dit onbetaalde ouderschapsverlof kan worden opgenomen tot het kind 8 jaar wordt.

Let op! De overige 17 weken ouderschapsverlof zijn nog steeds onbetaald, tenzij werkgever en werknemer andere afspraken hebben gemaakt.

Overige afspraken ouderschapsverlof

Je werkgever mag de uren voor ouderschapsverlof niet aftrekken van je vakantie-uren. Als er een feestdag samenvalt met je ouderschapsverlof, mag deze dag als verlof worden gerekend.
Je hebt recht op ouderschapsverlof voor elk kind dat je hebt.

Je werkgever mag een verzoek om ouderschapsverlof niet weigeren op basis van zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang, zelfs niet als je in het buitenland werkt. Je werkgever kan je wel vragen het verlof anders in te roosteren. Het gewijzigde rooster geldt dan voor de hele periode van ouderschapsverlof. Je werkgever kan tot vier weken voor de ingangsdatum van het ouderschapsverlof een voorstel doen om het verlof anders in te roosteren vanwege zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang.

Als je van baan verandert voordat het verlof volledig is opgenomen, kun je bij je nieuwe werkgever aanspraak maken op het resterende verlof. Je oude werkgever is verplicht op jouw verzoek een verklaring af te geven waaruit blijkt hoeveel verlof je nog hebt.

In de Wet Arbeid en zorg was voorheen 40 uur de norm voor een volledige werkweek. Met het in werking treden van de Wet invoering minimumuurloon is een werkweek van 36 uur de norm.

Kort- en langdurend zorgverlof

Kortdurend zorgverlof is bedoeld voor situaties waarin je onmiddellijk zorg moet verlenen aan inwonende (adoptie- of pleeg)kinderen, je partner of je ouders. Je werkgever betaalt minimaal 70% van je salaris door, maar nooit minder dan het minimumloon en meestal niet meer dan 70% van het maximumdagloon. Tijdens het kortdurend zorgverlof bouw je vakantiedagen op.

Je kunt maximaal twee keer het aantal uren dat je per week werkt als kortdurend zorgverlof opnemen in een periode van twaalf maanden. De periode van twaalf maanden begint op het moment dat je voor het eerst een beroep doet op kortdurend zorgverlof. Kortdurend zorgverlof dat in een jaar niet wordt opgenomen, kan niet worden meegenomen naar een volgend jaar.

Je moet het verlof, bij voorkeur vóór opname, melden bij je werkgever met opgave van reden. Als je door omstandigheden niet in staat bent om het verlof vooraf te melden, moet je dit zo snel mogelijk daarna alsnog doen.

Langdurend zorgverlof is er voor langere perioden en geldt voor dezelfde doelgroep als het kortdurend zorgverlof. Je werkgever is niet verplicht om tijdens het langdurend zorgverlof je salaris door te betalen, maar je bouwt tijdens het verlof wel vakantiedagen op.

Je kunt in elke periode van twaalf maanden maximaal zes keer je arbeidsduur per week opnemen als langdurend zorgverlof. De periode van twaalf maanden begint op de dag dat het verlof begint. Het verlof kan ook in deeltijd worden opgenomen.

Langdurend zorgverlof kan zowel worden opgenomen bij een levensbedreigende ziekte als voor de noodzakelijke verzorging bij ziekte of hulpbehoevendheid. Het is niet vereist dat de zorg in Nederland wordt verleend. Je kunt meerdere keren langdurend zorgverlof aanvragen voor dezelfde persoon. Het verlof kan ook worden opgenomen voor een naast familielid in het buitenland.

Je moet het langdurend zorgverlof schriftelijk aanvragen bij je werkgever, minimaal twee weken voordat het verlof ingaat.

Let op! Je kunt ook kort- en langdurend zorgverlof opnemen voor de noodzakelijke zorg aan grootouders, kleinkinderen, broers en zussen, andere huisgenoten dan je kinderen of partner, en mensen met wie je een sociale relatie hebt waarbij de zorg direct voortvloeit uit de relatie en jij redelijkerwijs de zorg moet verlenen.

Als jouw verlof de activiteiten van het bedrijf ernstig in gevaar zou brengen, kan je werkgever het kortdurend zorgverlof nog stoppen of weigeren voordat het ingaat. Dit kan niet meer op een later moment gebeuren. Het langdurend zorgverlof kan niet worden gestopt nadat het is begonnen.

Je werkgever kan (achteraf) om informatie vragen om te beoordelen of je recht hebt op verlof. Het langdurend zorgverlof kan niet worden gecompenseerd met vakantiedagen.

Als er andere afspraken staan over zorgverlof in de cao of personeelsreglement, gelden deze afspraken.

Calamiteiten- en kort verzuimverlof

Calamiteiten- en kort verzuimverlof is bedoeld voor situaties in je privéleven die je direct moet oplossen, zoals een bevalling van je partner, dokters- en ziekenhuisbezoeken die niet buiten werktijd kunnen worden gepland, of andere situaties waarin je voor korte tijd niet kunt werken. Hieronder valt ook een door de overheid opgelegde verplichting die niet in je vrije tijd kan worden vervuld of de uitoefening van actief kiesrecht. Je werkgever betaalt tijdens dit verlof gewoon je salaris door. Het calamiteiten- en kort verzuimverlof duurt meestal een paar uur tot een paar dagen, afhankelijk van de tijd die nodig is om de eerste problemen op te lossen. Als het langer duurt, kun je eventueel verzoeken om opname van kortdurend zorgverlof, afhankelijk van de reden van het verlof. Je kunt dit verlof pas opnemen nadat het calamiteiten- of kort verzuimverlof is afgelopen. In feite wordt hier het loondoorbetalingsrisico van de werknemer verlegd naar de werkgever voor situaties die in de risicosfeer van de werknemer vallen.

Tip! Wil je meer informatie lezen over de verlofregelingen? Neem dan contact met ons op.

Disclaimer
Hoewel bij de samenstelling van deze Advieswijzer de uiterste zorg is nagestreefd, wordt geen aansprakelijkheid aanvaard voor onvolledigheden of onjuistheden. Vanwege het brede en algemene karakter van de Advieswijzer, is deze niet bedoeld om alle informatie te verschaffen die noodzakelijk is voor het nemen van financiële beslissingen.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.