De uitspraak geldt voor alle horeca-inrichtingen, zoals cafés, discotheken, coffeeshops, shishalounges, concertzalen, hotels en restaurants. Bij elke overtreding wordt de boete voor de horecaondernemer verhoogd, tot uiteindelijk € 4.500 bij de vierde overtreding.
Aanvankelijk had staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid met de branche afgesproken dat de horecaondernemingen tot 2022 de tijd hadden, maar dat kan door de uitspraak niet meer. Blokhuis eerder: “Na een zorgvuldige afweging heb ik gekozen voor 1 april als startdatum voor de handhaving. Horecaondernemers hebben daarmee de tijd om de nodige aanpassingen te maken en afspraken te maken met gemeenten over eventuele overlast van rokers op straat.”
De komende tijd gaan de NVWA, KHN en andere brancheorganisaties een flyer uitdelen waarin vragen en antwoorden staan over de toepassing van het rookverbod. Ook gaat de NVWA straks bij reguliere controles ondernemers aanspreken die nog een rookruimte hebben. Zij kunnen na 1 april opnieuw bezoek verwachten.
Blokhuis gaat ook onderzoeken of een sluiting van rookruimtes op werkplekken in 2022 haalbaar is. Ook laat hij onderzoeken of rookruimtes in de (semi-)publieke sector en openbare gebouwen vanaf 2021 kunnen worden afgeschaft.