28 mei 2021 — Fiscale aangifte verzorgen, Fiscale advisering, Bedrijfskundig advies, Overige advisering — 2 minuten

Kabinet verlengt steunpakket corona voor bedrijven - Versoepeling afbetalen belastingschulden

Arend van Westerneng

Er komt een soepelere regeling voor de aflossing van belastingschulden waarvoor eerder uitstel van betaling werd verleend. Opgebouwde schulden hoeven pas vanaf 1 oktober 2022 te worden afbetaald, in plaats van 1 oktober 2021. Ook krijgen ondernemers langer de tijd om hun belastingschulden terug te betalen, namelijk vijf jaar in plaats van drie jaar. Hiervoor geldt bovendien een lager percentage aan invorderingsrente.

Ongewijzigd blijft dat vanaf 1 juli van dit jaar geen belastingschulden meer mogen worden opgebouwd. Voor onder meer de loon- en omzetbelasting betekent dit dat de belasting over het laatste belastingtijdvak voor 1 juli 2021 tijdig moet worden voldaan. Het tijdig voldoen aan de nieuw opkomende verplichtingen is een voorwaarde voor het recht op de ruimhartige betalingsregeling. Verder is ook is besloten geen generieke kwijtschelding van belastingschulden te verlenen.

Stapsgewijze verhoging invorderingsrente

De invorderingsrente is vanwege corona tijdelijk verlaagd naar 0,01%. Per 1 januari 2022 vindt een verhoging plaats naar 1%, vanaf 1 juli 2022 naar 2%, vanaf 1 januari 2023 naar 3% en tenslotte geldt vanaf 1 januari 2024 een percentage van 4%. Ter voorkoming van belastingrente mogen ondernemingen hun belastingschuld natuurlijk ook altijd (deels) eerder afbetalen. 

Op de website van de Belastingdienst is voor diverse mogelijke situaties overzichtelijk aangegeven welke actie in welke situatie geboden is:

Situatie 1: Bijzonder uitstel nog niet eerder aangevraagd?

Om gebruik te kunnen maken van de betalingsregeling, dient voor 1 juli 2021 betalingsuitstel te worden aangevraagd. Aflossing geschiedt in 60 maanden, ingaande 1 oktober 2022.

 Situatie 2: Bijzonder uitstel gekregen en daarna nog niet verlengd?

  • Als na afloop van het uitstel alle nieuwe belastingbedragen op tijd betaald zijn, is het zaak op tijd te blijven betalen. Het bedrag waarvoor bijzonder uitstel van betaling geldt, wordt afgelost in 60 maanden, ingaande 1 oktober 2022. Lukt het niet de nieuwe belastingbedragen op tijd te betalen, dan is het zaak om het uitstel te verlengen tot 1 juli 2021.
  • Als na afloop van het uitstel niet alle nieuwe belastingbedragen op tijd betaald zijn, dan is het zaak om het uitstel te verlengen tot 1 juli 2021. Het uitstel geldt voor alle belastingen die niet betaald zijn na afloop van het eerste uitstel. Het bedrag waarvoor bijzonder uitstel van betaling geldt, wordt afgelost in 60 maanden, ingaande 1 oktober 2022.

Tip!! Bestaat twijfel over de vraag of na afloop van het uitstel alle nieuwe belastingbedragen op tijd betaald zijn, check dit dan voor 15 juni a.s. bij de BelastingTelefoon (0800-0543).

Situatie 3: Bijzonder uitstel gekregen en daarna verlengd?

In die situatie is geen nadere actie nodig. Het bijzonder uitstel is verlengd tot 1 juli 2021. Vanaf 1 juli moeten de dan te betalen belastingen weer op tijd betaald worden. Het bedrag waarvoor bijzonder uitstel van betaling is verleend, wordt afgelost in 60 maanden, ingaande 1 oktober 2022.

Let op: met name invallen waarin na afloop van het uitstel niet alle belastingbedragen tijdig betaald zijn dat vóór 1 juli om verlenging van het uitstel verzocht moet worden om in aanmerking te komen voor de betalingsregeling.  

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.