28 mei 2021 — Bedrijfskundig advies, Overige advisering — 3 minuten

Kabinet verlengt steunpakket corona voor bedrijven - Maatregelen zelfstandigen (TOZO en TONK)

Arend van Westerneng

Leningen via Tozo later terugbetalen

Ook de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) wordt met drie maanden verlengd en kan worden aangevraagd tot 1 oktober 2021. De Tozo bestaat uit een tegemoetkoming in de kosten van levensonderhoud op het sociaal minimum en uit leningen ten behoeve van bedrijfskapitaal.

Naast de verlenging van de Tozo is besloten dat deze ‘meer activerend’ dient te zijn. Dit betekent dat de ondersteuning die gemeenten bieden onder meer betrekking gaat hebben op het levensvatbaar houden of maken van de onderneming, scholing, de zoektocht naar een baan in loondienst, en de aanpak van schulden.

In dat kader is ook besloten om in de Tozo een aanvullende informatieplicht voor ondernemers op te nemen. Gemeenten kunnen die gebruiken om een beter beeld te krijgen van de ondernemers die gebruik maken van de Tozo en wie er eventueel nog extra ondersteuning nodig heeft. Gemeenten bepalen zelf of ze van deze informatieplicht gebruik maken en hoe ze deze inrichten.

Versoepeling terugbetalingsregeling bedrijfskapitaal

Leningen in het kader van de Tozo voor bedrijfskapitaal hoeven pas vanaf 1 januari 2022 te worden terugbetaald, zo is besloten. Oorspronkelijk moest dit al vanaf 1 juli 2021. Tot die tijd hoeven ondernemers over deze leningen geen rente te betalen, vanaf 1 januari 2022 gaat een percentage gelden van 2. Verder mogen deze leningen in een periode van 60 maanden worden afgelost, dit was oorspronkelijk 42 maanden.

TONK (met terugwerkende kracht) verruimd

Ook de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) wordt verlengd tot 1 oktober 2021, maar wordt door een aantal gemeenten tevens met terugwerkende kracht tot 1 januari van dit jaar verruimd. De TONK is bedoeld voor huishoudens die door een inkomensterugval vanwege corona de noodzakelijke (woon)kosten niet meer kunnen betalen. Gemeenten hebben hierbij beleidsvrijheid met betrekking tot de vraag in welke mate met het inkomen of vermogen rekening wordt gehouden. Het kabinet heeft aangedrongen de regeling ruimhartiger toe te passen, omdat er tot dusver minder aanvragen zijn geweest dan waar vooraf rekening mee werd gehouden. De gemeenten Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben al aangekondigd hun TONK-regeling per 25 mei te gaan verruimen met terugwerkende kracht tot 1 januari. Reeds gedane aanvragen zullen hierbij opnieuw worden beoordeeld.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.