18 maart 2020 — Fiscale aangifte verzorgen, Fiscale advisering, Administratieve ondersteuning, Bedrijfskundig advies, Overige advisering, Financiering — 2 minuten

Eerder genomen maatregelen

Geert-Jan van Middendorp

Het kabinet heeft eerder al een aantal steunmaatregelen bekendgemaakt. Welke maatregelen zijn dit?
 
1.         Aanpassen voorlopige aanslag
2.         Verruiming BMKB


  1. Pas uw voorlopige aanslag aan!

Ondernemers, onder wie ook zzp’ers, hebben in januari hun voorlopige aanslag inkomstenbelasting ontvangen. De winst is hierbij geschat, op basis van ervaringscijfers uit het verleden. Valt je winst dit jaar door het coronavirus of vanwege andere oorzaken lager uit, dan kun je je voorlopige aanslag aanpassen. Wij kunnen dit uiteraard ook voor je verzorgen, neem even contact met je relatiebeheerder op. 
Je kunt dit ook zelf digitaal doen via Mijn Belastingdienst. Je krijgt meestal binnen vier, maar uiterlijk binnen acht weken bericht. Dit betekent dat je vanaf eind april of eind mei minder belasting hoeft af te dragen.
 
Let op!
Heb je na afloop van het jaar te veel of te weinig belasting betaald, dan wordt dit verrekend met de definitieve aanslag die wordt opgelegd naar aanleiding van de ingediende aangifte. 
 
Vennootschapsbelasting
Ondernemers met een bv kunnen eveneens de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting voor dit jaar aanpassen. Je doet dit via het nieuwe ondernemersportaal Mijn Belastingdienst Zakelijk. Je moet hier inloggen via eHerkenning. Maar ook hier geldt dat wij dit voor je kunnen verzorgen. 
 
Voorlopige aanslag inkomstenbelasting dga
Is het verdedigbaar dat u dit jaar een lager gebruikelijk loon aan jouw bv onttrekt vanwege de gevolgen van het coronavirus voor de bv? Dan kun je als dga jouw voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanpassen en hierbij rekening houden met een lager gebruikelijk loon. Overleg bij twijfel op dit laatste punt met ons in hoeverre dit mogelijk is, want een incidenteel verlies vanwege het coronavirus is hiervoor in de regel onvoldoende.

  1. Verruiming borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat staat via de BMKB-regeling borg voor kredieten aan ondernemers, zodat zij makkelijker geld kunnen lenen. Ondernemers kunnen hiervoor terecht bij kredietverstrekkers, in de regel hun eigen bank.
 
In de reguliere regeling betreft het borgstellingskrediet 50% van het krediet dat de bank verstrekt, voor een periode van één jaar. De borg van de overheid bedraagt 90% van dit borgstellingskrediet.
 
Verhoogd
De omvang van het borgstellingskrediet in de BMKB-regeling is vanwege het coronavirus verhoogd van 50 naar 75%. Daardoor kunnen banken makkelijker en sneller krediet verruimen, lopen ze hierbij minder risico en hebben bedrijven dus de mogelijkheid om eerder en meer geld te lenen.
 
Uitbreiding type krediet
Bovendien zal de regeling ook toepasbaar zijn op overbruggingskredieten en rekening-courantkredieten met een looptijd tot twee jaar.
 
Let op!
Je hoeft geen aparte aanvraag voor de BMKB-regeling in te dienen. Je regelt dit via de bank die jouw financiering verstrekt.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.