27 februari 2024 — 1 minuut

Wordt een commissariaatvergoeding belast bij jou als commissaris in de inkomstenbelasting?

Ontvang vergoeding voor een commissariaat

Juridisch

Als je een commissariaat vervult, ontvang je een vergoeding van €35.000 per jaar. Als directeur-grootaandeelhouder (dga) ben jij verantwoordelijk voor de commissariswerkzaamheden. Naast deze werkzaamheden vinden er geen andere activiteiten plaats vanuit je bedrijf.

De Belastingdienst stelt dat in deze situatie de vergoeding van €35.000 per jaar belast is als resultaat uit overige werkzaamheden in de inkomstenbelasting. De Belastingdienst voert als argument aan dat enkel een natuurlijk persoon een commissariaat kan bekleden. Hierdoor is de Belastingdienst van mening dat de commissariswerkzaamheden niet voor rekening en risico van het bedrijf kunnen worden uitgevoerd.

Fiscale consequenties

De fiscale gevolgen van het standpunt van de Belastingdienst betekenen dat je €35.000 per jaar moet aangeven in je aangifte inkomstenbelasting als resultaat uit overige werkzaamheden. Mogelijk ben je ook een inkomensafhankelijke bijdrage Zvw verschuldigd over deze inkomsten (afhankelijk van je overige inkomsten).

Let op! Doordat de Belastingdienst van mening is dat de commissariaatvergoeding direct belastbaar is in de inkomstenbelasting, is de gebruikelijkloonregeling niet van toepassing op jou als dga.

Meerdere commissariaten

Het standpunt van de Belastingdienst kan veranderen als je meerdere commissariaten hebt. Als het geheel van deze commissariaten beschouwd kan worden als een onderneming volgens de inkomstenbelasting, dan vormen de commissarisvergoedingen winst voor het bedrijf. In dat geval hoef je de commissarisvergoedingen niet direct aan te geven in de inkomstenbelasting en is de gebruikelijkloonregeling van toepassing.

Let op! De beoordeling of het geheel van commissariaten als onderneming kan worden beschouwd, hangt sterk af van jouw individuele feiten en omstandigheden. Bespreek daarom jouw situatie met een van onze adviseurs.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.