09 december 2019 — Administratieve ondersteuning, Fiscale advisering, Fiscale aangifte verzorgen — 3 minuten

Probeer dit jaar uw winst laag te houden

Hans Oppenhuizen

Daling tarieven

Winst verkleinenHet tarief voor de vennootschapsbelasting gaat volgend jaar omlaag voor winsten tot € 200.000 van 19% naar 16,5%. Over het meerdere betaalt je bv dit én volgend jaar nog 25%. In 2021 dalen de tarieven verder naar 15% respectievelijk 21,7%.

Ook in de inkomstenbelasting dalen in het algemeen de komende jaren de tarieven in box 1. Onder meer het toptarief daalt van 51,75% naar 49,5%.

Winst drukken

Vanwege deze lagere tarieven is het meestal aantrekkelijk om je huidige winst zo laag mogelijk te houden. Dit zal er meestal toe leiden dat je toekomstige winst wat hoger ligt, maar door het verschil in tarief pakt dit per saldo vaak voordelig uit.

Voorbeeld: stel dat je dit jaar de winst van je bv met € 20.000 kunt drukken en dat hierdoor de winst volgend jaar juist € 20.000 hoger uitvalt. Als je winst onder de € 200.000 ligt, scheelt dit 2,5%-punt aan Vpb. De bv betaalt daardoor € 500 minder Vpb.

Hoe kunt je de winst drukken?

Een van de manieren om de winst te verlagen, is het opvoeren van reserves, zoals de herinvesteringsreserve, de kostenegalisatiereserve en voor ondernemers in de inkomstenbelasting de oudedagsreserve.

Kosten naar voren halen, opbrengsten uitstellen

Je kunt ook kosten naar voren halen en bijvoorbeeld een dure reparatie al in december laten uitvoeren in plaats van in januari. Het verplaatsen van opbrengsten van december naar januari heeft hetzelfde effect.

Investeren en willekeurig afschrijven

Ook het naar voren halen van investeringen verkleint de winst, zeker als je hierop investeringsaftrek krijgt. Neem je het bedrijfsmiddel nog niet in gebruik, dan krijg je de investeringsaftrek tot het bedrag dat je hebt betaald. Zo kun je de investeringsaftrek nog dit jaar (deels) realiseren. Kun je willekeurig afschrijven, dan kun je beter dit jaar extra afschrijven en vanaf volgend jaar minder.

Wat is er in jouw geval nog mogelijk? Wij kijken graag met je mee.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.