08 april 2024 — 2 minuten

Hoe beïnvloedt verlof je vrijgestelde reis- en thuiswerkvergoeding?

Wat is 'in de regel'?

Kinderwagen

De Belastingdienst geeft aan dat je normaal gesproken niet meer 'in de regel' naar je werk reist of thuiswerkt als dit langer dan twee maanden wordt onderbroken. Dit wordt beoordeeld per aanleiding, zoals ziekte of verlof, en op kalenderbasis. Een vergoeding kan dan niet langer belastingvrij worden uitbetaald. 

Ouderschapsverlof na geboorteverlof

Verschillende soorten verlof, zoals geboorteverlof en zorgverlof, worden beschouwd als afzonderlijke aanleidingen. Dit kan anders zijn als de verlofperiodes achter elkaar worden opgenomen. Dit is in ieder geval het geval bij zwangerschapsverlof gevolgd door bevallingsverlof. Dan wordt het totale verlof beschouwd als één aanleiding en kan een belastingvrije kostenvergoeding minder lang worden doorbetaald.

Voorbeeld

Een fulltime werkneemster gaat zes weken met zwangerschapsverlof en daarna zes weken met bevallingsverlof. Daarna gaat ze tien weken lang twee dagen per week met bevallingsverlof. Het verlof valt binnen hetzelfde jaar. Je reist in totaal zes plus zes weken helemaal niet naar het werk, dus langer dan twee maanden. Een belastingvrije reiskostenvergoeding is dan niet mogelijk. De gespreide opname van het bevallingsverlof over tien weken wordt gezien als nieuwe aanleiding. Een belastingvrije reiskostenvergoeding voor drie dagen per week is dan weer mogelijk.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.