27 maart 2024 — 1 minuut

Wanneer je te veel aftrek hebt, verandert de verdeling van aftrekposten

Verdeel aftrekposten voor belastingbesparing

Euro

Je kunt bepaalde aftrekposten onderling verdelen om belasting te besparen. Dit geldt bijvoorbeeld voor hypotheekrente, op voorwaarde dat je deze eerst verrekent met het eigen woning forfait. Ook andere aftrekposten, zoals zorgkosten, alimentatie en giften, mag je verdelen met je partner.

Meer dan 100% kosten aftrekken

Recentelijk heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zich gebogen over een zaak waarbij een belastingplichtige en zijn partner meer dan 100% aan kosten hadden afgetrokken. Het ging om de aftrek van hypotheekrente en andere kosten voor de eigen woning. Deze kosten bedroegen ongeveer € 21.000, terwijl er in totaal meer dan € 45.000 aan kosten was afgetrokken.

Mag de inspecteur navorderen?

In eerste instantie werd de vraag gesteld of de inspecteur mocht navorderen, aangezien de aanslag van een van de partners al definitief was. Het Hof oordeelde dat dit wel mocht, omdat er te veel kosten voor de eigen woning waren afgetrokken. In deze gevallen is er volgens het Hof geen keuze gemaakt met betrekking tot de verdeling van de kosten, waardoor navordering is toegestaan.

Mag aftrek op een andere manier verdeeld worden?

Het Hof oordeelde ook dat de inspecteur mocht afwijken van de onderlinge verdeling van de kosten zoals deze in de aangiften van de partners stond. Ook hier was het Hof van mening dat er geen keuze was gemaakt, gezien het feit dat de kosten voor meer dan 100% waren afgetrokken. De navorderingsaanslag bleef dan ook gehandhaafd.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.