11 februari 2020 — Fiscale aangifte verzorgen, Fiscale advisering — 2 minuten

Is uw WOZ-beschikking wel juist?

Arend van Westerneng

Belang WOZ-beschikking

PandGemeenten zijn verplicht om voor onroerend goed ieder jaar een nieuwe beschikking te nemen over de WOZ-waarde van jouw onroerende zaak. Op basis van de WOZ-waarde bepaalt de gemeente onder andere jouw aanslag OZB, maar de WOZ-waarde is ook bepalend voor tal van andere belastingen, zoals de bijtelling voor de eigen woning.

Prijsstijging onroerend goed

Bestaande koopwoningen werden in 2018 gemiddeld zo’n 9% duurder, de grootste prijsstijging sinds 2001. Dit is van belang voor de waarde van jouw pand op 1 januari 2019, de peildatum voor de nieuwe WOZ-waarde.

Check WOZ-waarde

Gemeenten stellen de WOZ-waarde niet altijd even secuur vast. Er wordt dan ook regelmatig bezwaar tegen de waarde aangetekend, in ruim 1% van alle gevallen. Ongeveer de helft hiervan is succesvol en leidt gemiddeld tot een waardevermindering van 11,6%.

Omgevingsfactoren

Als de waarde is afgeleid van vergelijkbare panden, check dan of omgevingsfactoren voldoende zijn meegenomen. Is bijvoorbeeld de overlast van het verkeer of stank vergelijkbaar?

Individuele factoren

Daarnaast spelen ook individuele factoren een rol bij de waardebepaling, zoals de staat van onderhoud en de eventuele aanwezigheid en ligging van een tuin.

Afwijkende waarde? Maak bezwaar!

Wijkt de waarde af van de waarde die naar jouw mening in alle redelijkheid aan jouw pand dient te worden toegekend, maak dan bezwaar. Een minimale afwijking van de vastgestelde waarde is tegenwoordig niet meer vereist.

Let op! Geef in jouw bezwaar zo goed mogelijk aan op basis van welke factoren het pand naar jouw mening te hoog is gewaardeerd.

Tip! Heb je juist een hogere waardering nodig vanwege bijvoorbeeld verkoopplannen, dan kun je ook bezwaar aantekenen tegen een te lage WOZ-waarde.

Heb je vragen over de WOZ-beschikking , neem dan contact met ons op.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.