15 mei 2024 — 2 minuten

Hoe kan jij de fijnstoftoeslag bij motorrijtuigenbelasting aanpassen?

Wat is de fijnstoftoeslag?

De fijnstoftoeslag is een toeslag die sinds 2020 wordt geheven op de wegenbelasting voor dieselauto's. Deze toeslag is bedoeld voor voertuigen die de meeste luchtvervuiling veroorzaken door de uitstoot van fijnstof.

Hoeveel moet je betalen?

Het bedrag aan fijnstoftoeslag dat je moet betalen, hangt af van het type en het gewicht van je voertuig. Voor een personenauto op diesel met een gewicht van 1.000 kilo is de fijnstoftoeslag nu €45,81 per kwartaal. Voor een personenauto met een gewicht van 2.000 kilo is dit bedrag €107,54 per kwartaal. Ondernemers die een bestelauto hebben met een gewicht van 1.000 kilo betalen een tarief van €14,48 per kwartaal, bij een gewicht van 2.000 kilo is dit €27,59.

Inning van de toeslag

Op dit moment wordt de fijnstoftoeslag apart van de wegenbelasting geïnd. Maar vanaf dit jaar zal het bedrag aan fijnstoftoeslag samen met de wegenbelasting worden geïnd. Dit betekent dat je voortaan slechts één rekening ontvangt. Het totale bedrag kan iets hoger uitvallen door afronding, aangezien beide bedragen nu nog worden afgerond op hele euro's. Maar als het bedrag in één keer wordt geïnd, zal het totale bedrag worden afgerond op hele euro's.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.