19 februari 2024 — 2 minuten

Zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen telt als loon, niet als winst

ZEZ-uitkering voor zelfstandige ondernemers

Flesjes

Als jij als zelfstandige ondernemer zwanger bent, is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Daarom is de ZEZ-uitkering (zelfstandige en zwanger) in het leven geroepen. De hoogte van deze uitkering is gebaseerd op jouw inkomen van vorig jaar, maar zal nooit hoger zijn dan 100% van het wettelijk minimumloon.

Let op! Ook jij als zwangere dga hebt recht op een ZEZ-uitkering.

Belasting van ZEZ-uitkering

In een recente rechtszaak stond een vrouwelijke ondernemer voor de vraag of de ontvangen ZEZ-uitkering moest worden belast als winst of als loon. De onderneemster wilde de mkb-winstvrijstelling toepassen op de uitkering, terwijl de Belastingdienst hier niet mee akkoord ging. Hierover is een rechterlijke uitspraak gedaan.

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank was van mening dat de ZEZ-uitkering terecht als loon werd aangemerkt. Er ontbreekt namelijk een zakelijk verband tussen de uitkering en de winst die de onderneemster behaalt. De uitkering wordt niet gekoppeld aan specifieke werkzaamheden die de onderneemster moet verrichten. Volgens de rechtbank is de ZEZ-uitkering een algemene inkomensvoorziening en kan deze dus niet worden belast als winst.

Als gevolg van deze uitspraak kon de onderneemster geen gebruik maken van de mkb-winstvrijstelling op de ZEZ-uitkering.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.