15 februari 2024 — 1 minuut

Zonnepanelen: Afbouw salderingsregeling voorlopig niet van toepassing

Salderingsregeling zonnepanelen

Zonnepanelen

De salderingsregeling houdt in dat je de energie die je met jouw zonnepanelen teruglevert aan jouw energieleverancier verrekend wordt met de energie die je afneemt van jouw energieleverancier. Als je meer afneemt dan je teruglevert, moet je voor het extra verbruik de afgesproken prijs per kWh betalen aan jouw energieleverancier. Maar als je meer teruglevert dan je afneemt, krijg je een vergoeding per kWh voor het extra teruggeleverde energie.

Let op! Vroeger gaven energieleveranciers soms dezelfde vergoeding voor extra teruggeleverde energie als wat je zou moeten betalen voor extra afgenomen energie. Tegenwoordig varieert de gemiddelde terugleververgoeding echter tussen de 4 en 9 cent per kWh, afhankelijk van de energieleverancier.

Voorgestelde afbouw salderingsregeling

Het demissionaire kabinet vond dat de salderingsregeling niet meer nodig was omdat de kosten van zonnepanelen zijn gedaald en de energieopbrengst per zonnepaneel is gestegen. Daarom was het plan om de salderingsregeling vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen. Uiteindelijk zou de salderingsregeling in 2031 volledig worden afgeschaft.

Eerste Kamer niet akkoord

Hoewel de Tweede Kamer het voorstel aannam, was de Eerste Kamer het er niet mee eens en verwierp het voorstel. Dit betekent dat de voorgestelde afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025 nu niet zal plaatsvinden.

De Eerste Kamer gaf de regering echter wel de opdracht om een overheidsinitiatief te ontwikkelen dat informatie verschaft aan eigenaren van zonnepanelen over het belang van gedragsverandering. Het elektriciteitsnet wordt namelijk minder belast als zonne-energiegebruikers hun opgewekte stroom gebruiken op momenten dat het elektriciteitsnet minder druk is.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.