05 februari 2024 — 1 minuut

Wat zijn de criteria voor het meetellen van opstarttijd als werktijd?

Wel arbeidstijd

Typen

Het is geoordeeld dat inloggen vaak niet in één keer lukt en daarom moet worden beschouwd als 'voorbereidende werkzaamheden' die nodig zijn om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Jij hebt recht op loon voor deze opstarttijd (tien minuten per keer).

In een andere zaak is geoordeeld dat verplichte aanwezigheid voorafgaand aan de start van de normale werktijd kwalificeert als arbeidstijd. Jij hebt recht op loon en vakantietoeslag over die tijd. Het is van belang dat jij in dat kwartier in opdracht van de werkgever beschikbaar was als arbeidskracht.

Ook als jij loon vordert op basis van deze tien minuten-regel over de periode vanaf 5 september 2018 tot en met december 2020, zul je gelijk krijgen. Jij hebt recht op loon over de extra werktijd, vermeerderd met 8% vakantiebijslag, de vakantie-uren en de wettelijke verhoging gematigd tot 10%.

Geen arbeidstijd

Bij jou als werknemer die thuiswerkte en 15 minuten voorafgaand aan de dienst ingelogd moest zijn en zich 10 minuten voor aanvang van de dienst online moest melden bij de supervisor, werd deze tijd echter niet als werktijd aangemerkt. Jouw situatie was anders omdat jij de mogelijkheid had om thuis jouw tijd tot aan het aanvangstijdstip van jouw dienst vrij in te richten.

Tot slot

Als het gaat om werken onder instructie van de werkgever waarbij er voorbereidende werkzaamheden nodig zijn om feitelijk te starten en deze tijd dus niet vrij te besteden is door jou als werknemer, dient de tijd als werktijd aangemerkt te worden en ook als zodanig te worden uitbetaald.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.