11 april 2024 — 1 minuut

Wanneer wordt de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's afgebouwd?

Krijg een korting op je elektrische auto

Auto

Ben je van plan om een volledig elektrische auto te kopen? Dan heb je geluk! Momenteel hoef je nog geen motorrijtuigenbelasting (mrb) te betalen. Het kabinet wil deze regeling wijzigen om de aanschaf en het behoud van elektrische auto's te blijven stimuleren. Vanaf 2025 moet je 25% van de normale mrb betalen en vanaf 2026 het volledige bedrag. Maar als de plannen doorgaan, hoef je tot 2029 slechts 60% van het normale tarief te betalen en vanaf 2031 geldt dan het normale tarief.

Kies voor een plug-in hybride auto

Overweeg je een plug-in hybride auto te kopen? Dan is het goed om te weten dat vanaf volgend jaar deze auto's de volledige mrb moeten betalen. Nu ontvangen ze nog een korting van 50% op het normale tarief, wat volgens eerdere plannen zou worden afgebouwd tot 25% in 2026. Maar nu lijkt het erop dat deze afbouw niet doorgaat.

Let op! Deze plannen moeten nog worden vastgesteld in de Voorjaarsnota. Daarna moeten ze worden opgenomen in wetsvoorstellen en nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.

Betaal niets extra voor andere hybride auto's

Maak je geen zorgen als je een 'gewone' hybride auto hebt, oftewel een auto die zelf elektriciteit opwekt en opslaat tijdens het remmen. Voor dit type hybride auto's geldt momenteel geen mrb-korting en dat blijft zo.

Let op! Houd er rekening mee dat de mrb voor volledig elektrische en hybride auto's op de lange termijn hoger kan uitvallen dan verwacht, omdat het gewicht van de accu's zorgt voor een hogere mrb zonder korting dan bij een vergelijkbare benzine- of dieselauto.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.