22 september 2023 — 1 minuut

Waarom zou je als zzp'er vrijwillig bij een pensioenfonds gaan?

Pensioenakkoord

Golf

De Wet toekomst pensioenen (WTP) bevat de afspraken uit het Pensioenakkoord. Vanaf 1 juli 2023 hebben zzp'ers ook de mogelijkheid om zich vrijwillig aan te sluiten bij een pensioenfonds.

Voorwaarden pensioenfonds

Het pensioenfonds moet actief zijn in dezelfde branche als waarin je werkt als zzp'er. Daarnaast moet het pensioenfonds ook de mogelijkheid bieden tot vrijwillige aansluiting. Neem daarom contact op met het pensioenfonds om te informeren of deze mogelijkheid bij hen bestaat.

Let op! Voor 1 juli 2023 konden werknemers zich bij uitdiensttreding al, onder bepaalde voorwaarden, vrijwillig aansluiten bij het pensioenfonds van hun voormalige werkgever. Deze mogelijkheid bestaat nog steeds.

Aftrek in inkomstenbelasting

Als je als zzp'er gebruik maakt van deze mogelijkheid, kun je de premies die je aan het pensioenfonds betaalt aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting.

Let op! Het is belangrijk om te weten dat het om een experiment gaat. Als het experiment niet wordt voortgezet of wordt omgezet in een definitieve regeling, kun je ervoor kiezen om het geld bij het pensioenfonds te laten staan of het op te nemen en onder te brengen bij een bank of verzekeraar.

Verplichte pensioenregeling

In bepaalde beroepsgroepen en bedrijfstakken geldt er al langer een verplichting voor ondernemers om deel te nemen aan een pensioenregeling. Dit geldt onder andere voor ondernemers in de schilders-, stukadoors-, glaszet-, afwerkings-, afbouw-, natuursteen-, terazzo- en vloerenbranche. Daarnaast geldt deze verplichting voor ondernemers in de beroepen van apotheker, fysiotherapeut, huisarts, verloskundige, medisch specialist, dierenarts, notaris, kandidaat-notaris, loods of roeier in het Rotterdamse Havengebied.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.