23 februari 2024 — 1 minuut

Waarom wisselen ouders van woning maar niet het kind?

Bird nesting: een unieke en SEO-vriendelijke manier om kinderen na een scheiding te verzorgen

Speelgoed

Bij bird nesting verblijven de kinderen na een scheiding steeds in dezelfde woning. Jij en je ex-partner verzorgen de kinderen samen, maar wanneer jij de kinderen verzorgt, verblijft je ex-partner elders.

IACK: een belastingkorting voor alleenstaande ouders of minstverdienende partners met jonge kinderen

De IACK is een belastingkorting voor jou als alleenstaande ouder of minstverdienende partner die arbeid en zorg voor jonge kinderen combineert. Het doel van de IACK is om jou extra te motiveren om tot de arbeidsmarkt toe te treden. Een van de voorwaarden voor de IACK is dat je kind op 1 januari jonger is dan 12 jaar.

Co-ouderschap: een mogelijkheid om in aanmerking te komen voor de IACK

Om in aanmerking te komen voor de IACK moet je kind gedurende het betreffende jaar minstens zes maanden op hetzelfde woonadres ingeschreven staan als jij. In het geval van co-ouderschap is het ook voldoende als je kind gedurende minimaal 156 dagen van het kalenderjaar in beide huishoudens verblijft en op hetzelfde woonadres als de andere ouder staat ingeschreven.

Huishoudens bij bird nesting: een duidelijkheid van de Belastingdienst

Volgens de Belastingdienst is er ook bij bird nesting sprake van twee verschillende huishoudens en niet van samenwonende ouders. Het feit dat jij en je ex-partner het huishouden met de kinderen voeren in dezelfde woning vormt geen belemmering, zolang jullie dit afzonderlijk en niet samen doen. Als je aan de overige voorwaarden voldoet, heb je ook bij bird nesting recht op de IACK.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.