16 april 2024 — 3 minuten

Waarom je geen arbeidsovereenkomst krijgt volgens Deliveroo-criteria

Casus

Handen schudden

Je hebt drie managementovereenkomsten gesloten waarin jij en twee andere personen hebben afgesproken dat jullie managementdiensten zullen verrichten voor een bedrijf via jullie persoonlijke holdings. De managementfee die jullie ontvangen verschilt per persoon. Samen vormen jullie het managementteam (mt), waarbij de mannen de functies van ceo respectievelijk customer succes officer (ccso) bekleden en jij de functie van chief commercial officer (cco) hebt, waarin jij eindverantwoordelijk bent voor het sales- en marketingteam.

Op een gegeven moment hebben de mannen zonder overleg met jou een bericht op intranet geplaatst waarin zij aangeven dat jij zult vertrekken. Er vond een algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) plaats waarin jij werd ontslagen als statutair bestuurder. Je hebt de kantonrechter verzocht om een verklaring dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst en dat jij onterecht op staande voet bent ontslagen.

Deliveroo-criteria

De kantonrechter kijkt voor de beoordeling naar verschillende criteria en komt in deze zaak tot de conclusie dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst, maar van een overeenkomst van opdracht.

Vervangbaar?

Hoewel jij de werkzaamheden persoonlijk moet verrichten, had je de mogelijkheid om je te laten vervangen. Dit is echter niet gebeurd. Bovendien ben jij samen met de ceo en ccso een van de oprichters van het bedrijf en heb jij je altijd intern en extern gepresenteerd als zodanig. Je hebt ook advies ingewonnen over de managementovereenkomst van een belastingadviseur. Je factureerde je managementfee via jouw holding en bracht btw in rekening. Daarnaast droeg jij commercieel risico. Als algemeen directeur van het bedrijf was jij alleen en zelfstandig bevoegd en heb jij je zowel intern als extern gedragen als ondernemer en oprichter van het bedrijf.

Conclusie

Op basis van bovenstaande punten is er geen sprake van een arbeidsovereenkomst, maar van een overeenkomst van opdracht. Jij bent terecht ontslagen als statutair bestuurder door de AVA.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.