05 maart 2024 — 1 minuut

Waarom de verdubbeling van het ozb-tarief onredelijk is

Wat is de Onroerendezaakbelasting (ozb)?

Bedrijfspand

De gemeente kan ozb heffen op zowel woningen als niet-woningen. Voor woningeigenaren en niet-woninggebruikers geldt deze belasting.

Afschaffen ozb voor niet-woninggebruikers, verdubbeling tarief voor woningeigenaren

Een paar jaar geleden besloot de gemeente Vlaardingen om de ozb voor niet-woninggebruikers af te schaffen. Dit had echter gevolgen voor de eigenaren van niet-woningen, aangezien hun tarief bijna verdubbelde!

Hof verwerpt argumenten van de gemeente

Een eigenaar van meerdere verhuurde panden heeft bezwaar gemaakt tegen zijn ozb-aanslagen en is in beroep gegaan nadat zijn bezwaar werd afgewezen. In hoger beroep kreeg deze eigenaar gelijk van het gerechtshof. Het Hof wees alle argumenten van de gemeente voor de drastische verhoging af.

Geen bewijs

De gemeente beweerde onder andere dat de eigenaar de hogere ozb kon doorberekenen aan de huurder. Uit de feiten bleek echter het tegenovergestelde. Daarnaast stelde de gemeente dat de belasting naar de eigenaren werd verlegd om te voorkomen dat leegstand zou leiden tot minder ozb-inkomsten. Het Hof was echter niet op de hoogte van deze 'algemene ervaringsregel' en ook hier ontbrak het aan bewijs. Het Hof was ook kritisch over het feit dat de nadelige gevolgen voor de eigenaren niet waren meegenomen en dat een geleidelijke verhoging van het tarief niet was overwogen.

Algemene rechtsbeginselen

Het Hof concludeerde dat de maatregelen in strijd waren met de algemene rechtsbeginselen. Er was sprake van strijd met het evenredigheidsbeginsel, het verbod op willekeur en de redelijkheid. Het Hof heeft daarom 95% van de verhoging van 98% geschrapt.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.