01 maart 2024 — 3 minuten

Waarom bezwaar en beroep indienen voortaan eerder loont

In een recente uitspraak van de Centrale Raad van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) is aangegeven dat deze uitzondering minder strikt moet worden toegepast.

Bezwaar en beroep

Juridisch

Het indienen van een bezwaar- of beroepsschrift moet in principe binnen zes weken gebeuren nadat de beslissing aan jou bekend is gemaakt. De uitspraak van de CBb betekent dat in meer gevallen dan voorheen een bezwaar of beroep toch in behandeling moet worden genomen als de termijn van zes weken is overschreden.

Wat zijn de uitzonderingen?

De CBb geeft in de uitspraak aan dat bijvoorbeeld gedacht kan worden aan ernstige ziekte of een ongeval waardoor jij het bezwaar of beroep niet op tijd kunt indienen. Ook het overlijden van een naaste met zorgtaken kan volgens de CBb voortaan een reden zijn om soepeler om te gaan met de termijnen. Daarnaast noemt de CBb natuurrampen, besmettelijke dierziekten op jouw bedrijf, of brand in jouw woning of bedrijfspand als redenen waarbij een overschrijding van de termijn niet betekent dat het bezwaar of beroep niet in behandeling wordt genomen. 

Betrokken partij of pro forma

De CBb geeft ook aan dat er minder vaak moet worden geoordeeld dat in dergelijke omstandigheden een derde persoon had kunnen worden ingeschakeld voor het bezwaar of beroep. Ook wordt de mogelijkheid om een pro forma bezwaar in te dienen minder vaak als oplossing genoemd dan voorheen.

Individuele aanpak

Uit het arrest blijkt dat de CBb een individuele benadering voorstaat. Hierbij wordt ook gekeken naar de mate van verwijtbaarheid van de indiener, of de indiener een burger is of een bedrijf vertegenwoordigt, en of het bedrijf klein of juist groot is. 

Let op! Volgens het arrest van de CBb gaan de genoemde gevolgen, zoals het vaker in behandeling nemen van een bezwaar of beroep bij overschrijding van de termijn, per direct in.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.