07 september 2023 — 1 minuut

Vrijgestelde gemengde kosten beperkt aftrekbaar: alles wat je moet weten

Gemengde kosten: wat zijn ze en hoe werken ze?

Geld

Gemengde kosten zijn kosten met een deels privékarakter, zoals voedselkosten. Als ondernemer kun je besparen op deze kosten door bijvoorbeeld zakenrelaties uit eten te nemen. Het drempelbedrag voor gemengde kosten is €5.100 (2023). Als IB-ondernemer kun je er ook voor kiezen om 80% van deze kosten af te trekken. Voor ondernemers in de Vpb geldt een percentage van 73,5%.

Zijn maaltijden belastingvrij?

Een recente zaak voor het gerechtshof in Den Bosch betrof een ondernemer die zijn werknemers maaltijden, consumpties, personeelsfeesten en werkkleding had verstrekt. Door de werkkostenregeling waren deze zaken onbelast voor de werknemers. De ondernemer had echter wel de kosten volledig afgetrokken, inclusief de gemengde kosten zoals maaltijden. De inspecteur was het hier niet mee eens.

Uitbreiding van het loonbegrip

De ondernemer beriep zich op de uitbreiding van het loonbegrip met de invoering van de werkkostenregeling, waarbij vergoedingen en verstrekkingen ook tot het loon behoren. Volgens de ondernemer zijn loonkosten aftrekbaar en daarom ook de gemengde kosten. Het gerechtshof interpreteerde de wetsgeschiedenis echter anders.

Andere interpretatie door het Hof

Het gerechtshof concludeerde dat gemengde kosten alleen voor 100% aftrekbaar zijn als ze ook belast zijn in de loonbelasting. Omdat de kosten onder de werkkostenregeling vielen en daardoor niet belast waren, zijn ze volgens het Hof beperkt aftrekbaar. De inspecteur kreeg gelijk in deze zaak.

Let op! Deze uitspraak zal naar verwachting worden voorgelegd aan de Hoge Raad. We zullen u op de hoogte houden.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.