04 mei 2021 — Fiscale aangifte verzorgen, Overige advisering, Fiscale advisering — 3 minuten

Vraag vóór 1 juli 2021 btw zonnepanelen terug

Arend van Westerneng

ZonnepanelenElke particulier met zonnepanelen die energie terug levert aan het energiebedrijf is btw-ondernemer. Om die reden kan die particulier ook de btw over de zonnepanelen terugvragen. Kocht je in 2020 zonnepanelen? Meld je dan vóór 1 juli 2021 bij de Belastingdienst.

Aanmelden

Aanmelden doet u via het formulier opgaaf zonnepaneelhouders. Dat moet nu nog op papier, maar onlangs is aangekondigd dat dit waarschijnlijk vanaf juni 2021 ook digitaal kan.

Let op! Meld je aan vóór 1 juli 2021. Doet u dit daarna, dan kunt u de Belastingdienst alleen nog ambtshalve verzoeken om btw-teruggaaf. Het nadeel hiervan is dat u dan tegen de beslissing van de Belastingdienst geen bezwaar of beroep kunt indienen.

Btw-aangifte

Na indienen van het formulier, zal de Belastingdienst een btw-aangifte uitreiken. De btw over de zonnepanelen kan via deze btw-aangifte worden teruggevraagd.

Let op! Een btw-teruggaaf is alleen mogelijk als de factuur én het contract met het energiebedrijf op naam staat van degene die verzoekt om de btw-teruggaaf.

Overleg met uw adviseur

Vaak wordt gedacht dat na aanschaf van zonnepanelen, de btw-teruggaaf een zekerheid is. De werkelijkheid wijst helaas anders uit. Zo kunt u bijvoorbeeld voor geïntegreerde zonnepanelen minder btw terugvragen en loopt u bij een hoger bedrag aan zonnepanelen het risico dat u een deel van de btw weer terug moet betalen. En kocht u eerder zonnepanelen, bijvoorbeeld op een andere woning, dan loopt u het risico dat u de btw in het geheel niet kunt terugvragen als u niet vóóraf actie onderneemt. Ook de btw-teruggaaf van een ondernemer die als particulier op zijn woning zonnepanelen plaatst, is complexer dan vaak gedacht. 

Tip! Overleg daarom vóórdat u zonnepanelen aanschaft met uw adviseur welke complicaties in uw situatie van toepassing kunnen zijn. Daarmee voorkomt u dat u voor onaangename verrassingen komt te staan.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.