05 januari 2024 — 1 minuut

Voorkom extra overdrachtsbelasting: wacht niet te lang met wonen in je koophuis

Wat is overdrachtsbelasting?

Makelaar

Overdrachtsbelasting is een belasting die je betaalt bij de aankoop van een pand. Voor niet-woningen, zoals een winkel of tweede woning, bedraagt het huidige tarief 10,4% (2024). Voor woningen is het tarief 2% (2024), op voorwaarde dat de woning na aankoop als hoofdverblijf gebruikt gaat worden. Deze voorwaarde moet ook schriftelijk worden vastgelegd.

Tip! Als je jonger bent dan 35 jaar en een meerderjarige koper bent, kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor de startersvrijstelling van overdrachtsbelasting. Voor 2024 is de maximale woningwaarde hiervoor € 510.000.

Uitstellen van bewoning

Vanwege de drukke woningmarkt gebeurt het vaak dat woningen al worden verkocht voordat ze direct kunnen worden bewoond. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de nieuwe woning van de verkopende partij nog in aanbouw is. Dit brengt echter risico's met zich mee, zoals bleek uit een uitspraak van de rechtbank Den Haag.

In een bepaalde zaak hadden een vrouw en haar vader elk de helft van een woning gekocht. De vrouw woonde nog bij haar ouders en van plan om de woning te betrekken zodra deze vrijkwam. De verkopende partij was echter ingeloot voor een nieuwbouwproject, waardoor de woning pas twee jaar na de verkoop beschikbaar zou zijn.

Rechtbank: termijn van twaalf maanden

Volgens de rechtbank moet een woning in principe binnen twaalf maanden na aankoop bewoond worden, zoals blijkt uit de wetshistorie. Aangezien dit in de bovenstaande situatie niet het geval was, moest destijds het hoge tarief van 8% worden betaald in plaats van 2%.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.