27 september 2021 — 2 minuten

Volgend jaar lagere zelfstandigenaftrek

Zelfstandigenaftrek

ZelfstandigenaftrekDe zelfstandigenaftrek is een vast bedrag dat zelfstandige ondernemers in de inkomstenbelasting ten laste van de winst mogen brengen. De zelfstandigenaftrek heeft als achtergrond dat ondernemers vanuit hun winst ook minder goede jaren moeten kunnen compenseren, moeten investeren en voor hun oude dag moeten zorgen.

Voorwaarden

De zelfstandigenaftrek kent een paar voorwaarden. Zo moeten ondernemers minstens 1225 uur in het jaar in hun bedrijf werkzaam zijn om voor de zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen. Ook moeten ze minstens de helft van hun werkzame uren aan hun bedrijf besteden. Deze laatste eis geldt niet voor starters.

Lager bedrag

Het bedrag van de zelfstandigenaftrek daalt volgend jaar van € 6.670 naar € 6.310. Verder daalt volgend jaar het maximale tarief waartegen de zelfstandigenaftrek verrekend kan worden naar 40%. Momenteel is dat nog 43%. Alleen ondernemers met een belastbaar inkomen van meer dan € 69.398 worden hierdoor getroffen.

Verdere afbouw

De komende tijd wordt de zelfstandigenaftrek in stappen verder afgebouwd naar uiteindelijk € 3.240 in 2036. Het kabinet wil hiermee de fiscale voordelen van zzp’ers ten opzichte van werknemers beperken.

Heeft u vragen over de beperking van de zelfstandigenaftrek in 2022, neem dan contact met ons op.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.