05 september 2023 — 3 minuten

Verwacht jij een grote stijging van de brandstofprijs vanaf 1 januari 2024?

Terugdraaien accijnsverlaging: wat betekent dit voor jou?

Auto

In 2022 werden de accijnzen op brandstoffen flink verlaagd vanwege de sterk gestegen energieprijzen. Maar helaas is besloten om deze verlaging deels terug te draaien in juli 2023. En er komt nog meer: vanaf 1 januari 2024 wordt de rest van de verlaging teruggedraaid. Wat betekent dit concreet voor jou? Nou, dat betekent dat je per liter benzine 8,7 cent extra aan accijns moet betalen, en voor diesel zelfs 5,6 cent extra.

Aanpassing inflatie: meer kosten voor brandstof

Alsof dat nog niet genoeg is, worden de accijnzen per 1 januari 2024 ook nog aangepast aan de inflatie. Dit betekent dat de accijns op een liter benzine nogmaals stijgt met 8,7 cent en op een liter diesel met 5,5 cent. Je portemonnee voelt dus dubbel zo zwaar als je je tank gaat vullen.

Btw over accijns: nog meer kosten

En alsof de accijnsverhogingen nog niet genoeg waren, wordt er ook nog eens btw geheven over deze verhogingen. Dit betekent dat je uiteindelijk maar liefst 20,95 cent meer per liter benzine en 13,43 cent meer per liter diesel moet betalen. Ouch!

Onzekerheid over prijsstijgingen

Maar wacht even, voordat je in paniek raakt: het is nog niet helemaal zeker of de accijnzen daadwerkelijk in deze mate zullen stijgen. Staatssecretaris Van Rij heeft aangegeven dat dit afhangt van verdere besluitvorming en het Belastingplan 2024. Dus er is nog hoop dat de uiteindelijke prijsstijgingen misschien wat milder zullen zijn. Duimen maar!

Onzekere verhoging van onbelaste reiskostenvergoeding

En alsof de brandstofprijzen nog niet genoeg zijn gestegen, is het ook nog onzeker of de onbelaste reiskostenvergoeding in 2024 wordt verhoogd. Er is een plan om deze vergoeding met één cent extra te verhogen naar € 0,23 per kilometer. Momenteel is het bedrag € 0,21 per kilometer en zou het stijgen naar € 0,22. Maar of die extra cent erbij komt, hangt af van de beschikbaarheid van het budget. Laten we hopen op goed nieuws!

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.