19 oktober 2023 — 1 minuut

Verruim jouw herinvesteringsreserve vanaf 2024

Let op! Als je dit plan goedkeurt, is het in bepaalde situaties voordeliger om je bedrijf pas in 2024 gedeeltelijk te staken in plaats van in 2023.

Herinvesteringsreserve (HIR)

Koeien

De HIR komt er in het kort op neer dat je de bij verkoop van een bedrijfsmiddel behaalde boekwinst kan afboeken op de boekwaarde van een ander aangeschaft bedrijfsmiddel. Op die manier hoef je niet direct over de boekwinst af te rekenen met de fiscus. Door de lagere afschrijving op het aangeschafte andere bedrijfsmiddel, wordt de boekwinst gespreid over de toekomst, dus op een later moment belast.

Alleen binnen de onderneming

De HIR kan je nu alleen binnen dezelfde onderneming toepassen. Als je meerdere ondernemingen hebt, kan je de HIR van de ene onderneming dus niet verrekenen met de aanschafprijs van een bedrijfsmiddel van een andere onderneming. Dat gaat, als het aan het kabinet ligt, in bepaalde situaties dus veranderen.

Overheidsingrijpen

Voorgesteld wordt de HIR alleen te versoepelen als je een deel van je onderneming staakt als gevolg van overheidsingrijpen. Het voorstel vloeit voort uit het overheidsbeleid gericht op de uitkoop van veehouders, maar geldt ook voor andere branches. 

Let op! De maatregel moet nog door de Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.