02 november 2023 — 2 minuten

Verhoog je kennis met de Balkenendenorm van € 233.000 in 2024

Jaarlijkse aanpassing van maximum salaris

Portemonnee

Het maximum salaris op basis van de Wet Normering Topinkomens (WNT) wordt jaarlijks aangepast op basis van de loonontwikkeling bij de overheid in het voorgaande jaar. Voor 2024 betekent dit een stijging van €10.000, van €223.000 naar €233.000.

Maxima voor functionarissen zonder dienstbetrekking

Voor het komende jaar zijn ook de maxima vastgesteld voor functionarissen zonder dienstbetrekking. Het maximum bedraagt €30.800 per maand gedurende de eerste zes maanden van 2024 en €23.400 per maand gedurende de volgende zes maanden. Dit komt neer op een totaal van €325.200 per jaar. Het maximumuurtarief is vastgesteld op €221.

Inclusief extra voordelen

Het maximaal toegestane salaris is inclusief diverse extra's, zoals vakantiegeld, een eindejaarsuitkering, de pensioenbijdrage en belaste onkosten. Een eventuele ontslagvergoeding valt buiten dit maximum, maar mag niet meer bedragen dan één jaarsalaris, met een maximum van €75.000.

Afwijkende normen

Voor zorgverzekeraars geldt een afwijkende, hogere norm. Lagere normen gelden juist voor zorg- en onderwijsinstellingen, cultuurfondsen, woningcorporaties en organisaties in de ontwikkelingssamenwerking.

30%-regeling gekoppeld aan de balkenendenorm

Vanaf 2024 geldt de balkenendenorm ook voor de 30%-regeling voor werknemers die vanuit het buitenland in Nederland komen werken. De 30%-regeling is een fiscale tegemoetkoming voor de extra kosten die deze werknemers maken, ook wel extraterritoriale kosten genoemd. Onder bepaalde voorwaarden kan 30% van het salaris inclusief vergoedingen belastingvrij worden uitbetaald.

Koppeling

De koppeling houdt in dat in 2024 maximaal 30% van de balkenendenorm belastingvrij als kostenvergoeding mag worden uitbetaald.

Let op! De Tweede Kamer heeft bij de behandeling van het Belastingplan 2024 een amendement aangenomen om de 30%-regeling stapsgewijs af te bouwen naar 0% in de komende jaren. Het is nog niet bekend of dit amendement ook daadwerkelijk zal worden uitgevoerd; de Eerste Kamer moet hier nog mee instemmen.

Tip! In 2024 kunnen werkgevers er nog steeds voor kiezen om de werkelijke extra kosten te vergoeden, zelfs als dit meer is dan 30% van de balkenendenorm.

 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.