09 januari 2024 — 1 minuut

Verhoog de grens van de startersvrijstelling overdrachtsbelasting voor jou

Startersvrijstelling

Woning

Om een beroep te kunnen doen op de startersvrijstelling van de overdrachtsbelasting moet je als koper van de woning tussen de 18 en 35 jaar oud zijn op het moment van levering bij de notaris. Een andere voorwaarde is dat je de woning zelf voor langere tijd gaat bewonen. Je moet dit ook verklaren bij de notaris.

Let op! Je kunt maar één keer gebruikmaken van de vrijstelling als koper. Als je al eerder een beroep hebt gedaan op de vrijstelling, kun je dat niet nog een keer doen, zelfs als je op dat moment nog geen 35 jaar oud bent.

Woningwaardegrens

De vrijstelling van de overdrachtsbelasting is alleen van toepassing als de waarde van de woning maximaal de woningwaardegrens bedraagt. Deze woningwaardegrens is al een paar keer verhoogd. In 2023 bedroeg de woningwaardegrens € 440.000. Vanaf 1 januari 2024 is dit bedrag dus verhoogd naar € 510.000.

Tip! Het is ook al bekend dat de woningwaardegrens vanaf 1 januari 2025 € 525.000 bedraagt.

Datum levering bij notaris bepalend

Voor de vrijstelling is de datum van levering van de woning bij de notaris bepalend. Op dat moment moeten aan alle voorwaarden voor de vrijstelling voldaan zijn. Heb je bijvoorbeeld in 2023 een woning gekocht met een waarde van € 480.000? Dan is de vrijstelling overdrachtsbelasting niet van toepassing als de levering bij de notaris ook in 2023 plaatsvond, maar wel als de levering bij de notaris in 2024 plaatsvindt. Uiteraard moeten dan wel aan alle andere voorwaarden van de startersvrijstelling zijn voldaan.

 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.