12 juli 2021 — Fiscale aangifte verzorgen, Loonadministratie, Fiscale advisering — 3 minuten

Vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen?

Petra van den Brink

Wie wordt eigenaar?

Als je een zaak vergoedt aan een werknemer, koopt de werknemer de zaak en betaal je het aankoopbedrag aan hem terug. De werknemer is dan ook de eigenaar. Bij verstrekken koop jij de zaak en geef je deze aan de werknemer. Ook dan wordt de werknemer de eigenaar. Bij ter beschikking stellen is dat niet zo. Je koopt de zaak en de werknemer mag de betreffende zaak slechts gebruiken. Jij blijft ook de eigenaar.

Let op! Stel je een zaak ter beschikking, dan moet de werknemer deze teruggeven als hij uit dienst gaat. Jij bent immers de eigenaar. Hij kan jou ook de restwaarde vergoeden.

Belast of niet?

LaptopHet kan fiscaal nogal wat verschil maken of je een zaak aan je werknemer vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt. Daarom is het van belang hier vooraf rekening mee te houden. Vergoedt of verstrekt u bijvoorbeeld werkkleding, zoals de overal van een schilder, dan is dit belast. Stelt u de werkkleding ter beschikking, dan is het onbelast. 

Werkkostenregeling

Als zaken belast zijn, kunt u belastingheffing bij de werknemer voorkomen door ze onder te brengen in de werkkostenregeling. Als je in een jaar binnen de zogenaamde ‘vrije ruimte’ blijft, hoef je als werkgever ook geen belasting te betalen. Daarboven betaal je 80% belasting via de eindheffing. Daarom is het belangrijk zoveel mogelijk gebruik te maken van onbelaste mogelijkheden.

Tip! Op de site van de Belastingdienst treft u het Handboek loonheffingen aan. Hierin staat welke zaken je onbelast kunt vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen.

Btw-aspecten

Houdt bij de vraag of u zaken vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt, ook de btw in de gaten. Zo kun je bijvoorbeeld vakliteratuur belastingvrij vergoeden, verstekken of ter beschikking stellen. Vergoed je echter de vakliteratuur, dan kun je alleen de btw terugkrijgen als de factuur op naam van jouw bedrijf staat.

Heb je vragen over vergoedingen, verstrekkingen of ter beschikking stellingen, neem dan contact met ons op.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.