14 februari 2022 — Fiscale aangifte verzorgen, Fiscale advisering — 1 minuut

Vergeet uw aangifte schenkbelasting niet

Arend van Westerneng

Schenkbelasting

Euro

U moet aangifte schenkbelasting doen als de waarde van de schenking in 2021 meer bedroeg dan het bedrag van de vrijstelling. De vrijstelling was voor schenkingen van uw ouders € 6.604, voor schenkingen van anderen € 3.244.

Hogere vrijstelling

Soms geldt er een hogere vrijstelling, bijvoorbeeld bij aankoop van een woning. U moet dan wel aangifte doen en hierin verzoeken om de vrijstelling toe te passen. U betaalt dan geen schenkbelasting tot het bedrag van de vrijstelling.

Aangifte kan op elk moment

U kunt uw aangifte schenkbelasting op elk moment van het jaar doen. U hoeft dus niet te wachten tot het volgende kalenderjaar.

Tip! Voor schenkingen in het jaar 2022 kunt u vanaf maart ook digitaal aangifte doen.

Vragenlijst

De aangifte schenkbelasting is in feite een vragenlijst die erop gericht is te bepalen hoeveel schenkbelasting u verschuldigd bent. De vragen hebben bijvoorbeeld betrekking op de waarde van hetgeen u verkregen heeft en hoe u die waarde kunt bepalen.

Uitstel aanvragen

Als u een brief hebt gekregen waarin staat dat u aangifte schenkbelasting moet doen, kunt u uitstel aanvragen vóór de inleverdatum die op de aangiftebrief staat. U krijgt dan vijf maanden uitstel. Dit kan ook online via ‘Mijn Belastingdienst’.

Langer uitstel nodig?

Heeft u langer uitstel nodig, vraagt u voor de tweede keer uitstel aan of lukt het niet om via ‘Mijn Belastingdienst’ in te loggen, dan kunt u alleen uitstel aanvragen met behulp van een formulier. U moet dit downloaden, invullen en opsturen naar de Belastingdienst.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.