14 maart 2022 — Fiscale advisering, Bedrijfskundig advies, Overige advisering — 3 minuten

Vanaf begin 2022 de bv in? Registreer intentie vóór 1 april

Arend van Westerneng

Ruisende inbreng

Overleg

Bij een ruisende inbreng in een bv betaalt u belasting over stille en fiscale reserves en goodwill in de onderneming. Het is ook mogelijk om geruisloos de bv in te gaan, dus zonder de fiscale afrekening. In sommige gevallen kan een ruisende inbreng echter voordeliger of gewenster zijn. Met name als er nauwelijks stille en fiscale reserves en goodwill aanwezig zijn. Of als er voldoende geld aanwezig is om de belasting al te voldoen. Bij een geruisloze inbreng schuift deze fiscale claim immers door naar de bv en zal in de (verre) toekomst een keer afgerekend moeten worden met de Belastingdienst.

Voorovereenkomst

Heb je plannen om jouw IB-onderneming met fiscale afrekening in te brengen in een bv? Leg dan in ieder geval de intentie vast in een voorovereenkomst. Wanneer deze voorovereenkomst vóór 1 april 2022 naar de Belastingdienst is gezonden, kan de inbreng in de bv met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 plaatsvinden.

Tip! Wil je hulp bij het opstellen van de voorovereenkomst, neem dan contact met ons op.

Oprichting van en inbreng in bv

Voorwaarden voor de terugwerkende kracht zijn wel dat de oprichting van de bv én de inbreng van de onderneming in de bv plaatsvinden binnen negen maanden ná 1 januari 2022. Dit betekent dat u nog tot en met 30 september 2022 de tijd heeft om een bv op te richten en uw onderneming in te brengen.

Geruisloos de bv in?

Wil je geruisloos - dus zonder fiscale afrekening - de bv in? Dan heb je voor de terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 meer tijd. De voorovereenkomst moet dan vóór 1 oktober 2022 naar de Belastingdienst gezonden zijn. Je hebt vervolgens tot en met 31 maart 2023 de tijd om de bv op te richten en uw onderneming in te brengen.

Tip! De stap van een IB-onderneming naar een bv is een complexe beslissing. Laat u daarom goed voorlichten over de voors en tegens. Laat je daarbij ook adviseren wat voor jou en je onderneming het meest geschikt is: een ruisende of geruisloze inbreng.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.