23 oktober 2023 — 1 minuut

Subsidie elektrische auto's 2024 blijft gelijk

Subsidieregeling elektrische personenauto's particulieren (SEPP)

Auto

De Subsidieregeling elektrische personenauto's particulieren (SEPP) is in werking sinds 2020 en loopt door tot en met 2024. Tot nu toe werd de subsidie op nieuwe elektrische auto's jaarlijks verminderd vanaf 2022, maar de geplande verlaging per 2024 gaat niet door.

Minder interesse

De reden voor het behoud van het huidige subsidiebedrag is de afnemende interesse in de aanschaf van nieuwe elektrische auto's. Op dit moment is bijna de helft van het budget voor nieuwe elektrische auto's nog beschikbaar. Voor gebruikte elektrische auto's, waarvoor de SEPP gedurende de hele looptijd € 2.000 bedraagt, is dit jaar slechts 14% van het subsidiebudget beschikbaar.

Lastenverzwaringen

De verminderde interesse in de aanschaf van een elektrische auto is mogelijk te wijten aan verschillende lastenverzwaringen. Zo is er tot en met 2024 een vrijstelling van wegenbelasting, maar deze verdwijnt vanaf 2026. In het overgangsjaar 2025 moet 25% van het normale tarief aan wegenbelasting worden betaald. Bovendien is de prijs van elektriciteit de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen.

Voorwaarden

De subsidie SEPP is onderhevig aan verschillende voorwaarden. De catalogusprijs van de auto moet bijvoorbeeld tussen de € 12.000 en € 45.000 liggen. Bovendien moet de auto een minimale actieradius hebben van 120 kilometer. De subsidie is uitsluitend beschikbaar voor particulieren. Ondernemers kunnen wel subsidie aanvragen, maar kunnen de auto niet als bedrijfsmiddel opnemen.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.