19 december 2023 — 3 minuten

Rij jij in 2023 zakelijke kilometers onbelast tegen € 0,23?

Uitbetaling in 2024: alles wat je moet weten

Auto

Je mag je werknemer onbelast € 0,23 per kilometer vergoeden voor zakelijke kilometers die hij/zij in december 2023 heeft gemaakt, op voorwaarde dat je deze vergoeding in januari 2024 uitbetaalt. Houd er echter rekening mee dat er nog andere voorwaarden gelden!

Onvoorwaardelijk recht op vergoeding

Je werknemer moet in 2023 al een onvoorwaardelijk recht hebben om zakelijke kilometers vergoed te krijgen, met een minimumbedrag van € 0,23 per kilometer. Of dit recht bestaat, hangt af van de arbeidsrechtelijke afspraken die je in 2023 hebt gemaakt met je werknemer.

Standaardmethode van verloning: loon-in

Daarnaast moet je de 'loon-in systematiek' toepassen, wat betekent dat je het loon vermeldt in de aangifte van de maand waarin je werknemer het loon ontvangt. Hierdoor ontvangt je werknemer de vergoeding voor zakelijke kilometers in het jaar 2023 pas in januari 2024, wanneer je deze vergoeding aan hem/haar uitbetaalt.

Let op! De 'loon-in systematiek wordt normaal gesproken standaard toegepast. Het kan echter zijn dat je in het verleden hebt gekozen voor een andere methode, de 'loon-over systematiek'. Als dit het geval is, kun je niet zomaar overschakelen naar de 'loon-in systematiek'. Overleg daarom met je loonadviseur welke systematiek je gebruikt en wat je mogelijkheden zijn. Zo weet je of je in januari 2024 je werknemer € 0,23 per kilometer onbelast kunt uitbetalen voor zakelijke kilometers die hij/zij in december 2023 heeft gemaakt.

Andere methode: loon-over

Als je betalingen in januari 2024 toerekent aan december 2023, dan maak je gebruik van de 'loon-over systematiek'. Als je deze methode in het verleden al hebt toegepast, kun je nu niet zomaar overschakelen naar de 'loon-in systematiek'. Als je niet kunt overschakelen, zijn de regels voor 2023 van toepassing op de vergoeding voor zakelijke kilometers die je in januari 2024 uitbetaalt voor kilometers gemaakt in december 2023. Dit betekent dat de onbelaste vergoeding maximaal € 0,21 per kilometer bedraagt.

 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.