31 maart 2022 — Fiscale aangifte verzorgen — 2 minuten

Rentevergoeding btw-teruggaaf bij trage Belastingdienst

Arend van Westerneng

Beslissing binnen acht weken

Schildpad

De Belastingdienst moet in principe binnen acht weken uw verzoek om btw-teruggaaf afhandelen. Dat gebeurt helaas niet altijd, bijvoorbeeld omdat de Belastingdienst vragen heeft over uw verzoek.

Rentevergoeding btw-teruggaaf 2021

Heeft u btw-teruggaaf betrekking op het jaar 2021? En ontving de Belastingdienst uw verzoek om btw-teruggaaf tenminste acht weken geleden? Dan moet de Belastingdienst u vanaf 1 april 2022 belastingrente vergoeden.

Tip! De belastingrente bedraagt momenteel 4%.

Rentevergoeding btw-teruggaaf 2020 en eerder

Ook voor btw-teruggaven over eerdere jaren moet de Belastingdienst u belastingrente vergoeden als acht weken zijn verstreken na ontvangst van uw verzoek om btw-teruggaaf.

Voorbeeld

De Belastingdienst ontvangt begin januari 2021 uw verzoek om btw-teruggaaf voor het vierde kwartaal 2020. Op 1 april 2021 heeft u nog geen teruggaafbeschikking ontvangen van de Belastingdienst. Op dat moment is uw btw-teruggaaf langer dan acht weken geleden door de Belastingdienst ontvangen. De Belastingdienst moet u dan vanaf 1 april 2021 belastingrente vergoeden.

Tijdvak belastingrente

Het tijdvak van de belastingrente vangt aan als acht weken zijn verstreken vanaf het moment dat de Belastingdienst uw verzoek om btw-teruggaaf ontving. Dit is alleen anders als het op dat moment nog geen 1 april is van het jaar volgend op het jaar waarop de btw-teruggaaf betrekking heeft. Dan vangt het tijdvak namelijk aan op 1 april. Het tijdvak eindigt veertien dagen na de dagtekening van de terugggaafbeschikking.

Vervolg voorbeeld

Uiteindelijk geeft de Belastingdienst de teruggaafbeschikking pas af met dagtekening 10 maart 2022. De Belastingdienst moet u dan 4% belastingrente vergoeden over de periode 1 april 2021 tot en met 24 maart 2022.

Tip! Controleer of u mogelijk recht heeft op belastingrente. De Belastingdienst kent deze namelijk niet altijd automatisch toe als u daar recht op heeft, blijkt uit een rechterlijke uitspraak die onlangs gepubliceerd werd.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.