05 februari 2024 — 2 minuten

Rapporteer je zakelijke en woon-werkverkeer vanaf 1 juli 2024

Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM)

Auto

De verplichting heet 'Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit' of WPM. Als je een werkgever bent met 100 of meer werknemers, moet je aan deze rapportageverplichting voldoen. Je moet naast alle zakelijke reizen ook het woon-werkverkeer van je werknemers bijhouden.

Let op! Voor de grens van 100 of meer werknemers moet je de werknemers van alle vestigingen (van een bedrijf of rechtspersoon) bij elkaar optellen. Alleen werknemers met een arbeidsovereenkomst en minimaal 20 uur betaald werk per maand tellen mee. Ingehuurde gedetacheerden en uitzendkrachten tellen niet mee.

Ingangsdatum 1 juli 2024?

Oorspronkelijk zou de verplichting vanaf 1 januari 2024 gelden, maar de ministerraad heeft besloten dit uit te stellen naar 1 juli 2024. Zo heb je wat meer tijd om je voor te bereiden.

Zorg dat je administratie op orde is

Heb je meer dan 100 werknemers? Dan ben je vanaf 1 juli 2024 verplicht om verschillende gegevens bij te houden en rapporteren. Zorg er daarom voor dat je administratie hier klaar voor is!

Welke gegevens?

In een handreiking van RVO staat beschreven welke gegevens je moet bijhouden. Dit omvat onder andere het totale aantal kilometers dat je werknemers hebben afgelegd voor zakelijk verkeer en woon-werkverkeer, maar ook het jaartotaal aan kilometers, verdeeld per vervoermiddel en brandstoftype.

Tip! Voor de uitzendbranche is een aparte handreiking beschikbaar.

Deadline 30 juni 2025

Je moet de gegevens over de tweede helft van 2024 uiterlijk op 30 juni 2025 indienen. Je kunt er ook voor kiezen om al voor heel 2024 te rapporteren. Vanaf 2025 ben je verplicht om over het gehele jaar te rapporteren. De gegevens over heel 2025 moeten uiterlijk op 30 juni 2026 worden ingediend.

Tip! Richtlijnen over hoe je moet rapporteren, vind je in de handleiding 'Aan de slag met het online formulier WPM'.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.